Opnieuw geïnfecteerde mensen hebben een hoger risico op langdurig covid

Een studie uitgevoerd door het Instituto Todos pela Saúde en Hospital Israelita (ITPS) heeft aangetoond, dat als men twee of meer keer besmet is geweest met Covid-19 en zich niet heeft laten vaccineren met de vierde Covid-dosis, het risico op langdurige covid wordt verhoogd.

Volgens ITSS toonde het onderzoek aan dat herbesmetting de kans op aanhoudende klachten met 27% verhoogde. Onder degenen die twee of meer infecties hadden, was het percentage 38,9%. Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de analyse van gegevens van meer dan 7.000 gezondheidswerkers bij het Einstein ziekenhuis besmet met Sars-CoV-2 tussen 2020 en 2022. Van dit totaal manifesteerden 1.933 (27,4%) de langdurige covid tegen 5.118 ( 72,6%) die de aandoening niet ontwikkelden.

Het Braziliaanse onderzoek wijst er ook op, dat alleen het vaccinatieschema met vier doses, bescherming kon bieden tegen aanhoudende symptomen, de vierde dosis verminderde de kans op langdurige covid met 95% in vergelijking met de niet-gevaccineerde groep. Volgens de onderzoeksgegevens was onder de deelnemers die vóór infectie geen enkele dosis van het vaccin hadden gekregen, het percentage van langdurige Covid 36,7%. Onder degenen die de twee reguliere doses namen, daalde het percentage tot 29%. In de groep die al drie doses had ingenomen was dat 15,5% en in de groep met het volledige vaccinatieschema van vier doses ontwikkelde slechts 1,5% aanhoudende symptomen.

 

More
articles