LVV-rattengif niet al te schadelijk voor milieu
Voedseltechnoloog Ricky Stutgard, adviseert de samenleving voorlopig geen zwampvissen uit Nickerie te kopen of te eten. Volgens hem heeft de informatie hem bereikt, dat er door de heersende rattenplaag in het district op onverantwoordelijke wijze is omgegaan met pesticiden. Zo is er volgens Stutgard een aantal koeien en schapen dood aangetroffen de afgelopen dagen, omdat zij van het water uit de directe omgeving, of het voedsel gebruik hebben gemaakt. Stutgard adviseert de gemeenschap, vooral geen kwie-kwie te kopen, daar deze momenteel spotgoedkoop op de markt worden gebracht. Hij zegt dat het inderdaad kwie-Kwie seizoen is, maar dat het gevaar aanwezig is dat deze in met pesticiden bespoten gebieden worden gevangen.
De voedseltechnoloog zegt verder dat de plaatselijke bevolking voorlopig liever geen gebruik kan maken van stromend water uit de zwamp voor welke activiteiten dan ook. Hij zegt verder dat zij ook de groenten en het fruit niet moeten nuttigen. Volgens Stutgard kan het gif ook op de rijstvelden terecht zijn gekomen, maar dat door het goed te wassen, het wordt ontdaan van giftstoffen. “Wanneer men nu zo onverantwoordelijk bezig is pesticiden te gebruiken, gaan we de gevolgen allemaal zien”, zegt Stutgard. Je kan op drie manieren vergiftigd raken door pesticiden en die zijn voornamelijk door die in te nemen via de mond, door in te ademen en of via de huid.
Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), heeft inmiddels meegedeeld, dat de foto’s van dieren die dood zouden zijn gegaan, nadat in Nickerie rattengif is verstrekt door het ministerie en op sociale media verspreid, niet uit het gebied afkomstig zijn waar LVV-rattengif is gebruikt.
Uit onderzoek van LVV is inmiddels gebleken, dat enkele boeren vóór de verstrekking van het rattengif door LVV, reeds andere illegale middelen hadden gebruikt. LVV heeft rattengif van het merk Ratex verstrekt en dat heeft een trage werking (3 tot 4 dagen). Het ministerie heeft afgelopen vrijdag aan 19 boeren in totaal 500 kilo rattengif van het merk Ratex verstrekt. Dit nadat de boeren werden voorgelicht, hoe om te gaan met het middel en waar het geplaatst moet worden op het veld. Ook hebben zij daarvoor bestemde buizen ontvangen en gaan de LVV voorlichters langs om te zien of de boeren zich houden aan de regels. Niet alle gebieden in Nickerie hebben te kampen met een rattenplaag. Het gaat in deze om de plaatsen Wageningen, Middenstandspolder alsook de Groot en Klein Henarpolder. Een commissie samengesteld door LVV heeft op een persconferentie meegedeeld, dat gelet op de rattenpopulatie en de tot nog toe aangerichte schade aan de landbouwgewassen, er wel sprake is van code rood.