BTW zorgt voor veel verwarring bij kopers en verkopers

De Wet Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW), is vanaf 1 januari 2023 in werking getreden. Met de inwerkingtreding van de Wet BTW, is de Wet Omzetbelasting (OB) op 1 januari komen te vervallen, waardoor de vrijstellingen die gekoppeld waren aan de OB, zijn komen te vervallen.

Sinds de invoering van de BTW, is er verwarring ontstaan binnen de samenleving met betrekking tot de vrijstellingen van de omzetbelasting.

De Belastingdienst heeft een lijst gepubliceerd van producten waarop geen BTW geheven mag worden. Toch is het verwarrend, zeggen ondernemers tegenover de krant. “Er staan momenteel alleen goederen op die lijst, maar op de grondstoffen moeten wij wel 10 procent btw betalen”, zegt een ondernemer. Op sociale media ontstond een discussie over het feit dat eieren vrijgesteld zijn van BTW, maar kippenvoer is niet vrijgesteld. ‘’Op kippenvoer zit 10 procent BTW, dus een ei zal automatisch duurder worden’’, aldus een reactie. Farrell Rampersad-Ligeon van de ROGOM Group of Companies, onderkent dat producten in prijs zullen stijgen: “Frustrerend op hoog niveau, niet alleen een ei, maar ook kip zal duurder worden. Hoe kan het ene product BTW-vrij zijn, maar de input ervan wel BTW belast. Let wel; een zak voer stijgt hierdoor met ongeveer SRD 100. Hierover is niet goed nagedacht.”

More
articles