‘Transformatie CBB moet leiden tot vergemakkelijking in besluitvormingsprocessen’

De directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), Anastatia Kanapé-Pokie heeft verklaard, dat het jaar 2022 een vruchtbaar jaar was voor het CBB. Pokie vertelde dat er het afgelopen jaar tal van projecten zijn afgerond om zo de samenleving beter van dienst te kunnen zijn. “Wel zijn we bezig een plan uit te werken om het CBB te transformeren tot een zelfstandig directoraat. Deze transformatie zal moeten leiden tot vergemakkelijking in de besluitvormingsprocessen”, aldus Pokie.

Ze stelde vervolgens dat het CBB zich dit jaar primair zal richten op het digitaliseren van de handmatige bestanden en het afronden van het validatieproject. Pokie zei dat het validatieproject inhoudt, dat de brondocumenten moeten matchen met het digitaal bestaan waarover wij nu beschikken. Vervolgens zullen deze dan aangevuld worden met alle andere nodige informatie, die nog niet digitaal zijn verwerkt. Volgens Pokie is deze transformatie cruciaal voor de voorbereidingen op de verkiezingen van 2025.  “Het jaar 2024 is al een jaar voor de verkiezing. Het is dus meer het jaar, waarbij we de voorbereidingen treffen op de verkiezingen van 2025, dus dat houdt in, dat in het jaar 2023, we alle nodige zaken moeten realiseren, die uiteindelijk resultaat moeten opleveren”, aldus Pokie. Ze ging verder in op het belang van aangifte bij overlijden, om bijvoorbeeld andere frauduleuze handelingen te voorkomen. De aangifte betreft volgens Pokie, een wettelijke verplichting en moet binnen 24 uur geschieden, indien de persoon in Paramaribo is komen te overlijden. “Wanneer iemand is komen te overlijden, zegt ons Burgerlijk Wetboek, dat er daarvan aangifte gedaan moet worden, dus dat houdt in, dat een bepaald Instituut, organisatie en familie bijvoorbeeld, verantwoordelijk is voor het doen van aangifte.”

Volgens Pokie worden de meeste aangiften wel gedaan door de ziekenhuizen. “Wanneer de aangifte is gedaan, wordt er een akte van overlijden opgemaakt en wanneer de akte van overlijden is opgemaakt, dan pas kunnen we die verwerken in het systeem.” Als zo een overlijdensakte ontbreekt, kan de persoon in principe niet afgevoerd worden, vanwege overlijden, omdat de akte van overlijden volgens Pokie, het bewijs is dat de persoon is overleden.

More
articles