Assembleeleden hebben gisteren bij de behandeling van de wetswijziging Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW) voorgesteld, dat de belastingvrije grens voor loontrekkers wordt opgetrokken naar SRD 15.000. De belastingvrije grens bedraagt nu SRD 4.000. Dit betekent dat personen die SRD 4000 of minder per maand ontvangen, geen loonbelasting betalen.
Reshma Mangre (VHP) stelt dat het bedrag van SRD 4000 reeds achterhaald is. Zij pleit ervoor dat de belastingvrije grens wordt opgetrokken naar SRD 15.000. Dat mensen die minder dan SRD 4000 ontvangen geen loonbelasting betalen, past volgens Mangre niet meer in de huidige situatie, waarbij de koers rond de SRD 31 is. Mangre: ‘’Dat bedrag is al lange tijd achterhaald. Ik hoor dat de regering nu praat over het optrekken van de grens naar SRD 6.000. Maar dat zal niet helpen. Breng het bedrag naar SRD 15.000. Nu is de koers op 31, dus SRD 15.000 belastingvrij zou pas goed zijn.‘’
Patrick Kensenhuis (NDP), Patricia Etnel (NPS) en Ronny Asabina (BEP), steunen het voorstel. Etnel benadrukt, dat mensen tegenwoordig niet met minder kunnen uitkomen. ‘’Mensen hebben het momenteel heel moeilijk. We kunnen niet onder de SRD 15.000 gaan. Optrekken naar SRD 6.000 gaat niet helpen‘’, zegt Etnel. Kensenhuis: ‘’Voor mij kan het naar SRD 20.000.‘’
Hoewel Asabina het voorstel steunt, zei hij dat niet alleen de belastingvrije grens opgetrokken moet worden, maar dat ook de belastingschijven integraal moeten worden aangepast. ‘’Anders heb je niet veel gedaan. De schijven waren vorige keer ook niet aangepast.‘’ Asabina stelt dat het belastingregime van Suriname een ‘’wasi’’ nodig heeft. Als er naar het belastingregime gekeken wordt, dan gaat het niet slechts over de belastingadministratie, maar om het totale systeem dat aangepakt moet worden’’, zegt Asabina. Hij is van mening, dat geheel Suriname het slachtoffer is van een systeem dat jaar in, jaar uit in stand wordt gehouden. ‘’Ook de belastingmoraal is verre van ideaal’’, voegt hij eraan toe.
Wanneer er gekeken wordt naar de mogelijkheden voor belastingontduiking, kan dat volgens Asabina ‘’een kinderspel’’ genoemd worden. ‘’Het personeel bij de Belastingdienst doet zijn best, maar als men de kwaliteit van de dienst moet beoordelen, blijven de wapenfeiten in belangrijke mate weg’’, zegt hij. De discussies over de wetswijziging Belasting over de Toegevoegde Waarde, Loonbelasting, Inkomstenbelasting en Casinobelasting, worden vandaag voortgezet. De regering wil voor 2023, deze wetten aannemen.