‘Nederland naar schatting 20 miljard euro verschuldigd aan nazaten van tot slaafgemaakten’

De voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie, Armand Zunder, heeft gisteren in verband met de excuses die Nederland aangeboden heeft aan Suriname, een persconferentie in het PWO-gebouw gehouden. Zunder deelde mee, dat in het dialoograpport is opgenomen dat er per 1 januari 2023, een herstelfonds moet komen.

Volgens Zunder is Nederland naar schatting meer dan 20 miljard euro verschuldigd aan de nazaten van tot slaafgemaakten. ‘’Naarmate het reparatieproces ongoing is, zullen er meerdere groepen de kop op steken. Naarmate wij gaan naar het proces van herstelbetalingen, zullen er misschien nog 25 andere groepen bijkomen‘’, aldus Zunder. Bij dit proces zal eenheid volgens hem van primair belang zijn.

In het eerste stadium van het reparatieproces, zal er volgens Zunder aan het ‘slavernijdossier’ gewerkt moeten worden. Pas dan kan de contractarbeid aan de orde komen.

Zunder stelde, dat er dus veel werk aan de winkel is. ‘’We moeten gaan onderhandelen met de Nederlandse regering over wat wij verstaan onder herstel. Een mensleven, menselijk leed, kun je niet in geld uitdrukken. Maar wat je wel kunt doen, is een referentiekader hebben. Ons referentiekader ligt in de miljarden, omdat alleen al de lonen die niet zijn uitbetaald aan de mensen die tot slaaf zijn gemaakt, inheemsen en Afrikanen, die waarde daarvan vandaag, dan praat je al over meer dan 20 miljard euro. Dus laten we dat in ons achterhoofd houden en praten over een programma voor herstel dat tenminste 25 jaren moet duren‘’, aldus zunder.

More
articles