Sieuw Ramsukul, voorzitter van het Meldpunt Grondproblemen heeft onlangs verklaard, dat grondproblemen al jaren een knelpunt zijn waar Surinaamse burgers mee vechten. Ramsukul vertelde dat er tijdens de verkiezingscampagne van de huidige coalitie, aan burgers beloofd is, dat de grondzaken in ons land, aangepakt zullen worden. “Iedere burger heeft recht op een stuk grond. Een stuk perceel betekent rechtszekerheid voor die persoon. Er wordt aan gewerkt om bij deze kwestie duurzame oplossingen toe te passen”, aldus Ramsukul.
Volgens Ramsukul betreft het meest voorkomende probleem waarmee burgers geconfronteerd worden, de percelen die aan mensen toebehoren of percelen waar voorouders recht op hadden, en percelen die in huur waren uitgegeven. Ramsukul verklaarde dat het zo is, dat huurpercelen gegeven worden voor bepaalde doeleinden, maar die percelen hebben geen titel. “Als je naar MI-GLIS Suriname gaat om een uittreksel te halen van een huurperceel, zal men dat nooit weten, omdat het perceel geregistreerd staat op naam van de staat en die percelen worden uitgegeven aan derden, terwijl mensen daar al wonen of er aan tuinbouw doen.”
Ramsukul haalde vervolgens aan, dat de eerste grondrechten van het jaar vervallen, en burgers zijn volgens Ramsukul meestal niet op de hoogte, dat ze een verlenging moeten aanvragen. “Door ontwetendheid van burgers, komen stukken grond te vervallen.” De problemen zijn volgens Ramsukul zo groot, dat de president besloten heeft een meldpunt in te stellen, waar burgers hun klacht kunnen indienen. Bij dit meldpunt kunnen burgers terecht voor voorlichting en begeleiding. “We zijn dus een ondersteunend orgaan van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB). Het meldpunt zal ervoor moeten zorgen, dat er genoeg voorlichting en begeleiding komt voor de samenleving, want dit zal ook maken dat het werk vergemakkelijkt wordt voor zowel het ministerie als het Meldpunt”, aldus Ramsukul.