Digicel Suriname N.V. (Digicel) heeft het afgelopen weekend bijgedragen aan het project ‘Building with Nature’, geïnitieerd door professor Siewnath Naipal. Vijfenveertig personeelsleden trokken door de modder ‘gewapend’ met mangroveplantjes om zich aan te sluiten bij professor Naipal in zijn strijd tegen de zeespiegelstijging. Te Weg naar Zee werden ruim 300 mangroveplantjes geplant om zo te bouwen aan een natuurlijke barrière tegen de zeegolven en op die manier afbrokkeling van de kust tegen te gaan. Het gebied Weg naar Zee is zeer kwetsbaar en vatbaar voor overstromingen en erosie, waarbij tot 27 meter land in één jaar tijd verloren gaat.
Mangrovebomen zijn broodnodig, omdat die bescherming bieden aan de kustlijn door het vasthouden van sediment en het water uit de zee zuiveren. Verder is het een kraamkamer voor allerlei vissen, ook voor vissen die geconsumeerd worden. Deonarine Gopaul, CEO van Digicel Suriname: “Digicel-werknemers besloten deel te nemen aan het project ‘Building with Nature’ na een zeer inspirerend gesprek met professor Naipal, waarbij hij ons vertelde over het bijzondere werk dat hij doet en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Het project hebben wij als een eyeopener ervaren. We zijn met andere ogen gaan kijken naar onze verantwoordelijkheid om onze kustlijn te beschermen en alle biodiversiteit die daarin voorkomt. Het project heeft niet alleen een impact op de mensen die in het gebied wonnen en werken, maar op heel Suriname, omdat een groot deel van ons voedsel afkomstig is uit mangrove wetlands. Vandaag komen we ons oriënteren door mee te helpen met planten, maar het is de bedoeling dat we een duurzamere bijdrage gaan leveren door enabler te worden bij het verzamelen van data die nodig is om de zeespiegel te meten, de waterkwaliteit, het zoutgehalte en het zuurstofgehalte. Dit zijn allemaal parameters die belangrijk zijn voor de visserij en de omwonenden. Ook kan met de verzamelde data waarschuwingen worden gegeven als de golven een kritieke hoogte bereiken.”
Professor Naipal stelt dat het belangrijk is dat we de mangrovebomen moeten beschermen. ‘’In de natuur is alles met elkaar verbonden. Als de mangrove verloren gaat, krijg je heel veel CO2-uitstoot met alle nadelige gevolgen van dien. Mangrove is een schatkist, die letterlijk op de bodem van de zee dreigt te verdwijnen als we geen actie ondernemen. Het is daarom belangrijk dat de private sector een vuist vormt om de regering zover te krijgen om prioriteit te geven hieraan”, aldus Naipal.