Goud schijnt een van de belangrijkste betaalmiddelen te worden in het crimineel betalingsverkeer. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek dat nog loopt. Volgens het onderzoek is een groot voordeel van goud dat het waardevast is.
Omdat goud in de criminele wereld steeds belangrijker wordt, gaat de overheid de aandacht richten op de malafide goudhandel. Volgens het Algemeen Dagblad is de goudhandel een prioriteit binnen de Nationale Samenwerking Ondermijnende Criminaliteit (NSOC). Binnen het NSOC werken zes opsporingsdiensten samen: de politie, het Openbaar Ministerie, de Marechaussee, de Belastingdienst, de Douane en de FIOD. Er staan ‘gerichte acties en invallen’ op stapel. Uit internationaal onderzoek blijkt dat in de onderwereld goud het belangrijkste betaalmiddel zal worden. Een groot voordeel van goud is dat het waardevast is. Verder is de herkomst door dubieuze goudraffinaderijen te verhullen door omsmelten. Een kilo is nu ongeveer 50.000 euro waard en heeft het formaat van een smartphone. Het is wel zwaar, maar in een sporttas kan een gigantische waarde worden getransporteerd. Bovendien maakt de overheid door steeds nieuwe maatregelen het voor criminelen steeds lastiger te werken met contant geld. In het onderzoek naar (de voortvluchtige) ‘Bolle Jos’ L., zou uit door de politie onderschepte berichten zijn gebleken, dat deze honderden kilo’s goud heeft witgewassen. In verschillende politieonderzoeken figureren investeringen van criminelen in diamanten en goud, met name in relatie met bepaalde Afrikaanse landen. De FIOD richt zich al jaren op goudfraudes. Het Algemeen Dagblad schrijft dat in een groot Nederlands-Duits onderzoek naar voren kwam dat er met goudhandel 1,6 miljard euro aan misdaadgeld zou zijn witgewassen.
Dat onderzoek startte vorig jaar en loopt nog. De verdachten werkten in Keulen. De politie stelde vast dat er links zijn met Nederlandse drugshandelaren, waarvan één uit de buurt van Amsterdam.
De organisatie werkte als een ondergrondse bankier. Criminelen konden in Duitsland geld afgeven om het vervolgens in Turkije weer te innen. De wisselaars kochten omgesmolten goudbaren van het criminele geld dat ze in Duitsland in handen kregen. In Istanboel werd het goud verkocht. In totaal zou de recherche zo’n 75.000 kilo goud in beeld hebben. In Suriname werkt ongeveer 30 procent van de beroepsbevolking in de goudsector. Rond de goudhandel in Suriname hangt volgens het Algemeen Dagblad, een verdenking van witwassen. Het in Dubai gevestigde bedrijf Kaloti heeft sinds 2015 een raffinaderij in Suriname waar veel van het door kleine goudwinners gewonnen goud wordt omgesmolten en vandaar geëxporteerd. Er is informatie dat het bedrijf een dekmantel in een witwascarroussel is. Uiteindelijk zou het bedrijf ervoor zorgen dat goud met dubieuze herkomst in Zwitserland belandt, waar het voorzien wordt van een Zwitsers stempel, zodat het legaal kan worden verhandeld.
(Bron: crimesite.nl)