‘De rechterlijke molen maalt heel langzaam’
In het meelbedrijf De Molen, namelijk een situatie ontstaan betreffende een zogeheten aandelencrisis. Aandeelhouders zijn al enige tijd in overleg over de 51% van de aandelen, dat verduisterd is en behorende tot de familie Bhikarie.
Jai Benie, aandeelhouder van De Molen, tevens vertegenwoordiger van de N.V. REM heeft in het radioprogramma ABC-Aktueel verklaard dat de N.V. REM zeker 40% aandelen heeft in De Molen. De familie Bhikharie heeft 51% aandelen. Totaal vertegenwoordigen beide bedrijven een kapitaal van 91% . Volgens Benie is er echter gemerkt, dat de huidige directeur van De Molen Julio Bhikharie rechterlijke vonnissen vertrapt, waardoor 91% aandelen buiten spel worden gezet. Benie zei, dat Julio Bhikharie vaker de Big Will Group koppelt aan 2 belangrijke bedrijven, namelijk De Molen en VESU, waarbij Julio Bhikharie ook doet alsof, dat hij de eigenaar is van o.a. deze twee bedrijven.
“In 2016 is er een Algemene Vergadering van Aandeelhouders(AVA) gehouden. In de AVA is die 51% verschenen. In de AVA is toen de deurwaarder geweest is om beslag te leggen op die 51% aandelen. Bij het zien van de deurwaarder, heeft Julio Bhikharie de 51% aandelen gepakt en is via de nooduitgang weggerend. Vanaf toen zijn die aandelen niet meer boven water gekomen”, aldus Benie.
Benie zegt, dat er recentelijk een wet is aangenomen, waarin staat dat aandelen op naam moeten staan. Maar door het verduisteren van die aandelen, is het moeilijk te verklaren, waar die aandelen zijn. Vervolgens verklaarde Benie dat Bhikharie op slinkse wijze aan de aandelen zou zijn gekomen, met behulp van Notaris Jan Currie, de huidige president-commissaris van De Molen. Die functie zou Currie cadeau hebben gekregen nadat de aandelenovereenkomst was opgesteld.
Tijdens een rechterlijke uitspraak is naar voren gekomen dat Bhikharie geen recht mag uitoefenen op deze aandelen. Naar aanleiding hiervan is er een rechtszaak aanhangig gemaakt door de familie, waarbij de rechter besloten heeft dat Julio BhikHarie de aandelen terug dient te geven aan de familie Benie, omdat de aandeel overeenkomst niet geldig is. Echter tekende Bhikharie beroep aan tegen het vonnis en verklaarde dat de aandelen zijn verkocht aan een bedrijf in Panama. Vanaf 2017 zijn er ook geen Algemene Vergaderingen van Aandeelhouders meer gehouden. Zelfs de Raad van Commissarissen (RvC), die in 2013 had moeten aftreden, zit nog aan. Dat is compleet tegen de statuten, aldus Benie. Naar aanleiding van een conclusie gehaalt uit een verslag van het accountantskantoor BDO, vraagt Benie zich af hoe er nog zaken gedaan worden met De Molen, door banken en de overheid, terwijl 51% van de aandelen zoek zijn. “Ook dienen de aandelen conform de wet, overgezet te worden op naam, maar die worden bewust gehouden ‘op toonder’. Daarnaast worden middelen doorgestuurd naar The Big Will Group, waar Bhikharie eigenaar van is, en aandeelhouders geen cent ontvangen”, aldus Benie.
Benie benadrukt dat de meelvoorziening een heel belangrijke factor is, en het niet de bedoeling is dat er paniek gezaaid wordt, omdat wij het risico niet willen nemen, dat de samenleving niet van meel wordt voorzien. Het probleem kan op een correcte wijze worden afgehandeld. Benie heeft graag dat de 51% aan aandelen terecht komen.