Het afschieten van vuurwerk nabij de monumentale panden aan de Waterkant, Onafhankelijkheidsplein en het DNA-gebouw, is nu meer regelmaat dan uitzondering geworden. Vanuit het Kabinet van de President wordt er steeds toestemming verleend aan de ene na de andere ondernemer, die onder de noemer van ‘sponsor’ wordt geplaatst, om vuurwerk ter plekke af te schieten bij een evenement. Gisteravond was het wederom raak, bij de opening van het ‘Enchanted Christmas Forest’ op het Onafhankelijkheidsplein en werd het aandoen van de lichten van de kerstboom, ingeluid met een enorme vuurwerkshow.
De West heeft in de afgelopen periode via meerdere kanalen getracht, het afschieten van vuurwerk op een veilige manier te doen geschieden nabij de monumentale panden die tevens op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst staan, helaas zonder medewerking vanwege het Kabinet van de President, en nog minder van de districtscommissaris. Naar aanleiding van het ‘knallend spektakel’ van gisteravond, heeft de redactie verzekeraars benaderd over wat zij ervan vinden, dat dit vuurwerkspektakel op het plein zou kunnen leiden tot een grote brand in dit oudste gedeelte van Paramaribo. “Bij dit soort ‘spektakels’ zouden ten eerste voorzorgsmaatregelen (brandweer, waterwagen, politie, etc,) ter plekke moeten zijn na afgifte van een vergunning. De organisatie moet ook daarbij gevraagd worden of het event verzekerd is en daarbij wordt er ook gekeken in welke mate de organisatie aansprakelijk gesteld kan worden met de mogelijkheid op verhaal”, reageert een lid van de SURVAM.
Aansprakelijk
Naar verluidt zijn de panden aan de Waterkant en omgeving voor miljoenen USD verzekerd bij verschillende verzekeringsmaatschappijen.
“De houten panden zijn het erfgoed van het Surinaamse volk en we moeten ze niet in de brand steken. Je loopt toch ook niet met vuur in je huis? Net zoals het niet verstandig is om met vuur in je huis te spelen, is het ook niet slim met vuur te spelen in de historische binnenstad. Wie is dan aansprakelijk? Dit is roekeloos gedrag, want hoe gaat men een herverzekeraar uitleggen, dat men willens en wetens, het risico heeft genomen, waardoor deze gebouwen in brand konden vliegen. En wanneer er brand ontstaat, er uitgekeerd zal moeten worden”, aldus een directeur van een der grootste verzekeringsmaatschappijen in ons land.
Voorkomen is altijd beter dan genezen
Brandbeveiligingsspecialist Arnold Halfhide, zegt in dit kader dat dit soort activiteiten gepaard gaan met grote risico’s. Hij benadrukte dat indien er ramen openstaan bij deze monumentale panden in de omgeving er zo een vuurpijl naar binnen kan gaan en gelijk raak zijn; maar het kan ook in sommige gevallen pas na een paar uur zorgen voor rookontwikkeling met als gevolg een brand.
“Het grote probleem van onze binnenstad is dat er niet genoeg mogelijkheden zijn om te blussen, tenzij de brandweer gebruik kan maken van een dompelpomp, waardoor water uit de rivier kan worden ingezet. Dan is er nog een probleem en wel met betrekking tot de afstand van de oude gebouwen. Die staan heel dicht op elkaar en daarnaast hebben deze panden ramen aan de zijkant die zorgen voor brandoverslag, waardoor er snel branduitbreiding kan ontstaan. Dit maakt het moeilijk voor de brandweer om te blussen en daarom is het zo belangrijk te zorgen voor preventie”, aldus Halfhide.
“Voorkomen is altijd beter dan genezen. Bij houten gebouwen kan je liever voorkomen, vandaar dat we de risico’s niet moeten onderschatten met vuurpijlen. Als het niet op tijd ontdekt wordt of er komen delen terecht op de daken van deze monumentale panden, dan bestaat de mogelijkheid dat er achteraf alsnog brand ontstaat. Er zijn enorme risico’s, ofschoon de brandweer aanwezig is, want als het vuur niet snel wordt ontdekt, dan is alles kwijt net als 300 jaar geleden toen er brand ontstond bij het ‘Hoekhuis’.’’ Er moet volgens Halfhide, ook rekening worden gehouden met de windrichting die vanuit de rivier op de monumentale gebouwen blaast.
De wind kan volgens hem, voor heel veel schade zorgen in eerste instantie met de richting van de vuurpijlen en vervolgens als er brand mocht ontstaan en het blussen moeilijker wordt voor de brandweer. De brandbeveiligingsconsultant adviseert daarom, dat dit soort activiteiten op plekken moeten worden georganiseerd waar het overzichtelijk is en er minder risico’s zijn.