Bij tekenen van verslechtering van onderdelen, huishoudpannen weggooien

Onderzoekers hebben onlangs verklaard, dat het grootste risico bij het gebruik van zeer oude pannen in de keuken, het uitloogproces betreft; dat wil zeggen de overdracht van metaaldelen van de pan naar het voedsel. Dit gebeurt meestal bij versleten of beschadigde pannen.

Huishoudpannen lopen meestal schade op door putcorrosie (‘gaten’ in het oppervlak van het materiaal), vorming van afzettingen met olie en verkoold voedsel, vervormingen en deuken, en fysieke schade aan kabels of kleppen.

Verschillende pannen en de verbonden risico’s

Wanneer de coating van de pan begint los te geraken, zoals bij Teflon, wordt aanbevolen, de pannen onmiddellijk weg te gooien. Teflon is samengesteld uit polytetrafluorethyleen, een chemisch polymeer dat bij blootstelling aan hoge temperaturen gezondheidsproblemen zoals longaandoeningen kan veroorzaken.

Studies hebben aangetoond dat het uitlogingsproces ook kan plaatsvinden bij aluminiumpannen, maar dan onder de dagelijkse absorptielimiet. Het wordt in ieder geval aanbevolen om gedeukte pannen weg te gooien, omdat de vervorming van het materiaal, het vrijkomen van de gevaarlijke substantie vergemakkelijkt. Bij Keramiek bestaat het risico als de klei die bij de constructie van de pot is gebruikt, zware metalen bevat, zoals lood of cadmium. In dit geval is het belangrijk om voor aankoop, de samenstelling van het materiaal te controleren.

Koper en messing kunnen gezondheidsrisico’s opleveren in geval van uitloging, aangezien koper kan reageren op sommige organische zuren in voedsel en ernstige schade aan de gezondheid kan toebrengen. Kopervergiftiging kan misselijkheid, buikpijn, gastro-intestinale problemen en op lange termijn nier- en leverschade veroorzaken.

Speksteen is kwetsbaar en poreus en vereist grote zorg en hygiëne, omdat ze gemakkelijk vuil ophopen. Uitloging komt ook voor in ijzeren kookgerei, maar het mineraal dat aan het voedsel wordt overgedragen, vormt geen probleem, aangezien het het hoofdbestanddeel van bloed is. In dit geval helpt het proces zelfs om problemen zoals bloedarmoede te voorkomen.

Corrosieschade en afzettingen kunnen worden voorkomen met de juiste zorg, waarbij langdurig contact van het kookgerei met voedsel, met name zout, wordt vermeden. Zoutophoping is schadelijk voor kookgerei van roestvrij staal en aluminium. Daarom is het belangrijk om het kookgerei direct na gebruik schoon te maken, om de vorming van afzettingen en het ontstaan ​​van corrosie te voorkomen.

Het grootste veiligheidsrisico zit in snelkookpannen. Ze hebben afdichtingen en veiligheidskleppen die geen afzettingen, corrosie of fysieke schade kunnen vertonen. Er wordt dus geadviseerd, de huishoudpannen op de juiste manier te onderhouden en weg te gooien als er tekenen zijn van verslechtering van de onderdelen.

More
articles