‘Kaloti koopt en verkoopt geen goud en exporteert ook niet’

“In de samenleving is er een misconceptie met betrekking tot de serviceverlening. Kaloti Suriname Minthouse koopt en verkoopt geen goud en exporteert niet. We doen slechts het smelt- en analyseproces op de kwaliteit van het goud dat bestemd is voor de export”, benadrukt algemeen directeur Ryan Tjon Poen Gie van het mijnbouwbedrijf, vrijdag ten overstaan van mediawerkers die een rondleiding kregen in het bedrijf aan de Kennedyweg in het district Para. “Men denkt ook dat we hier heel veel geld hebben, maar we hebben op deze locatie geen geld. Alle goud en royalty’s worden bij de Centrale Bank van Suriname voldaan.”

Tijdens de rondleiding werd ook het gehele smelt- en analyseproces belicht. Exporteurs leveren het goud aan bij Kaloti Suriname. Na de controle wordt het goud overgedragen aan de smeltafdeling, waar de kleine goudbaren worden samengesmolten tot grote goudbaren. Er wordt een monster uitgetrokken dat vervolgens naar het laboratorium wordt gestuurd, waar geanalyseerd wordt wat de puurheid van het goud is. Daarna wordt de waarde van het goud berekend. Aan de hand hiervan worden de royalty’s door de exporteurs bij de Centrale Bank van Suriname voldaan.

60 ton goud

Kaloti Suriname wil graag de volledige potentie benutten. Tjon Poe Gie: ‘’Je ziet het, de omvang van het gebouw is groot. De capaciteit die wij kunnen verwerken is 60 ton goud op jaarbasis. Op het moment van ondertekening van de overeenkomst werd aangeven, dat we dus in de eerste drie jaar op ongeveer de helft zouden komen: 30 ton. Daarna zouden we werken in de regio om zo de 60 ton te halen. Wat we op dit moment produceren, is ongeveer tussen de 13.000 en 15.000 ton op jaarbasis. We maken nog lang geen gebruik van de volledige capaciteit.”

Kaloti Suriname Minthouse is volgens Tjon Poe Gie, gereed om zijn volle potentie te benutten. Het bedrijf verleent momenteel met zijn diensten alleen service aan de kleine mijnbouwbedrijven. ‘’Maar Kaloti Suriname staat klaar om ook de belangrijkste spelers in deze business, Iamgold en Newmont, te faciliteren.’’ De algemeen directeur spreekt de hoop uit dat de overheid middels afspraken of regelgeving, deze twee grote spelers zo ver krijgt om gebruik te maken van Kaloti Minthouse Suriname. Ook exporteurs vanuit de regio, de Guyana’s en Zuid-Amerika, kunnen gebruik maken van diensten van Kaloti Suriname Minthouse.

Ontstaansgeschiedenis

De overheid van Suriname heeft in 2011 een Public Private Partnership (PPP) getekend voor het opzetten van een goudraffinaderij. De in 2015 operationeel geworden goudrafinnaderij is reeds in 2003, tijdens de toenmalige regering, door de governor van de Centrale Bank van Suriname, wijlen André Telting, en de minister van Financiën, wijlen Humphrey Hildenberg, na een bezoek aan de raffinaderij in Dubai, gevraagd een soortgelijk bedrijf in Suriname op te zetten. De Kaloti Precious Metals (Dubai) is vervolgens ook gevraagd om met expertise te helpen bij het smelt- en analyseproces van goud om de verliezen te minimaliseren in Suriname, die te wijten waren aan het gebrek aan een instituut voor de vaststelling van de waarde van het edelmetaal. Er is toen ook besloten om de goudopkoop en -export verder te reguleren.

More
articles