Weinig geïnvesteerd in Belastingdienst en inningsmechanisme
‘’De Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW), staat voor de deur. Op zich is het geen goed nieuws als je verneemt, dat de regering hiermee meer gelden uit de zakken van burgers probeert te halen. Echter, in een situatie van financieel-economische crisis en tekorten op de overheidsbegroting, is een rechtvaardige inning van belastingmiddelen essentieel’’, aldus de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in haar december-editie van VES-Inzicht.
De Belastingdienst is de dienst die zorg dient te dragen voor het binnenhalen van de overheidsinkomsten. Dit doet de dienst op basis van bestaande wet- en regelgeving, die vaak verouderd zijn. ‘’Het mes snijdt echter aan twee kanten.
Naast de verplichting om belastingen te betalen door individuen en bedrijven, mag de belastingbetaler niet het gevoel hebben ‘wel’ te moeten betalen, terwijl ‘anderen’ weinig of niet hoeven te betalen. Maar belangrijker nog de zin om te betalen wordt de grond ingeboord als je ziet dat jouw belastingmiddelen niet efficiënt en effectief worden aangewend door de politiek. De rechtvaardigheidsgrondslag dient altijd overeind te staan’’, aldus de VES.
Noodzaak tot professionalisering van de Belastingdienst
Het is volgens de VES publiek geheim dat veel belastingplichtigen in ons land geen of veel te weinig betalen. “Het is ook publiek geheim dat er met belastingambtenaren net als bij de douane, er wat te regelen valt. Om zijn taken naar behoren uit te voeren conform de wettelijke regelingen, dient de Belastingdienst te beschikken over goed opgeleide, competente en integere personen die goed verdienen en niet vatbaar zijn voor gedragingen die het daglicht schuwen”, aldus de VES. “Na meer dan twee jaren regering Santokhi kan gesteld worden, dat er weinig geïnvesteerd is in de Belastingdienst en het inningsmechanisme. De dienst dient structureel versterkt te worden in termen van menskracht, kundigheid en faciliteiten. Zonder belastinginkomsten, geen collectieve goederen, dus geen ontwikkeling.” Uit een presentatie van de directeur van de Belastingdienst aan de VES, blijkt dat er bij de dienst behoefte is aan ongeveer 190 goed opgeleide personen in diverse disciplines zoals: economie, accountancy, rechten, HRM, enz.
If you pay peanuts, you get monkeys
“De autoriteiten dienen tot het besef te komen dat het maximaliseren van de belastinginkomsten gepaard gaat met professionalisering van de dienst, waarbij men zelfstandig besluiten kan nemen over de operationele zaken. Verzelfstandig de Belastingdienst en geef de dienst een eigen budget”, benadrukt de VES. De belastingratio (belastingopbrengst gerelateerd aan de BBP) ligt voor 2022 rond de 15 procent. In de omliggende landen is dit veel hoger.
“Na goed overleg kan besloten worden om de belastingratio te verhogen naar bijvoorbeeld 20 procent. Hierdoor kunnen de medewerkers van de belastingdienst een goed betaalde basisloon hebben en houdt de overheid meer over voor de collectieve goederen (gezondheid, educatie, veiligheid, infrastructuur etc.)”, zegt de VES. In het kader hiervan adviseert de VES, dat indien de dienst in staat is om de belastingratio te verhogen naar bijvoorbeeld 25 procent, dan kan een deel (bijvoorbeeld 25%) van de meeropbrengsten als prestatieloon worden verdeeld onder de medewerkers volgens een bepaald vastgestelde formule die vooraf duidelijk is voor alle partijen.