DAGDROMERIJ OF ZOVEELSTE LUCHTKASTEEL?

Waar zijn we eigenlijk in dit land mee bezig, behalve het land uit de economische crisis te halen en het volk uit de armoedige ellende, waar het al jaren in zit en de laatste jaren nog meer onder is gaan lijden? Vanaf het aantreden van het huidige kabinet, worden er ons geweldige projecten voorgeschoteld, terwijl het in het wazige blijft, wie voor al deze mega-ondernemingen gaat betalen. Een brug over onze Corantijn naar Guyana, zonder dat het tot nog toe duidelijk is, wie dat allemaal gaat betalen en hoe het zal zitten met de jurisdictie van de oeververbinding, omdat de brug – indien de bouw doorgaat – op Surinaams grondgebied komt te staan.

Dan die megadiepzeehavens, die ook geconstrueerd moeten worden in verband met de offshore oil-boom, waarvan de exploitatie pas in 2027, goed van de grond zal komen. We willen zoveel en als zaken goed volgens planning verlopen, zullen we uit de aardoliesector miljarden dollars kunnen verdienen. Maar we zullen nog zeker vijf jaar moeten aanmodderen met deviezeninkomsten, die ruim onvoldoende zijn om snel uit de economische crisis, waarin we al langer dan 10 jaar zitten, te geraken. En terwijl we dat weten en we zien dat onze gezondheidssector gewoon naar de filistijnen gaat, ons onderwijs zienderogen achteruit holt, en gezien de enorme financiële tekorten, onze infrastructuur niet kan worden onderhouden, laat staan uitgebreid, praten we over megaprojecten en blijft het in het duister, waar al het geld vandaan zal moeten komen. Grassalco ligt op zijn gat en bij de SLM is het al jaren pompen of totaal verzuipen. En dan brak het afgelopen weekend bij ons geheel de klomp, toen we vernamen, dat men van plan is een nieuwe internationale luchthaven te gaan bouwen in Nickerie.

Een luchthaven, omdat we ons wederom aan het blindstaren zijn op de oil-boom van 2027. We hebben reeds een internationale luchthaven te Zanderij, die dringend aan modernisering toe is. De Johan Adolf Pengel Luchthaven te Zanderij, is in vergelijking met internationale luchthavens in de regio, ver achtergebleven en je kan gerust stellen, dat de JAP-luchthaven al jaren  niet meer voldoet aan internationale criteria en verwachtingen. Vrijwel alle luchthavens in de regio, beschikken over de zogeheten “slurven” voor het instappen en uitstappen van passagiers. Die hebben we nog steeds niet kunnen aanbrengen, dus we zijn en blijven een regionale aanfluiting. En terwijl we dit weten, beginnen we te ijlen over de bouw van een andere internationale luchthaven in Nickerie. Waar ziin en blijven de prioriteiten in dit land? Is men bewust doende, grote en mega-investeringen regionaal te verplaatsen en verwaarlozing in andere gebieden te stimuleren? Laten we hopen dat zulks niet de bedoeling is.  Als we mee willen doen en tellen op dit halfrond en meer luchtvaartmaatschappijen willen aantrekken Suriname in hun vluchtschema op te nemen, moeten we de JAP-luchthaven zo snel mogelijk interessant maken  voor de buitenwacht en natuurlijk ook voor de bezoekers van ons land. Luchtkastelen bouwen is helemaal niet moeilijk en dagdromers hebben we voldoende in dit land. Prioriteitstellingen, daar moet men meer aandacht aan gaan geven en wanneer die op de juiste wijze worden genomen, zullen ook de juiste beslissingen volgen en zal de vooruitgang niet uitblijven.

More
articles