CBvS doet wel aan geldschepping, geen monetaire financiering

Nieuwe Bankwet nog steeds niet afgekondigd

“De overheid heeft recentelijk USD 150 miljoen aan valuta verkocht aan de CBvS. Het beschikbaar stellen van de SRD’s hiervoor is wel geldschepping, maar geen monetaire financiering. De dekking van de SRD per oktober 2022 is bijna 90 procent. Het ministerie van Financiën heeft recentelijk echter aangegeven, dat het in november ook meer zal uitgeven dan het aan inkomsten kan opbrengen. De CBvS is niet in staat de overheidsuitgaven te beïnvloeden en wil dat ook niet. De netto uitgaven moeten wel omlaag. De CBvS is ervan overtuigd dat de OMO moet blijven, maar dan wel in samenhang met andere beleidsmaatregelen”, aldus de VES in de december-editie van VES-Inzicht.

Overleg CBvS en MinFin

De VES heeft een reeks aan vragen gesteld in een uitgebreid artikel, waar zij wilde weten of de er overleg is tussen de twee monetaire autoriteiten.

Volgens governor Maurice Roemer is dat wel zo, maar de CBvS heeft geen bevoegdheid om te adviseren in het fiscaal beleid. “De nieuwe Bankwet die sinds juni 2022 is aangenomen door DNA, is nog steeds niet afgekondigd door de president en daardoor niet van kracht. Zo blijft de CBvS ondergeschikt aan de politiek. Om prangende vraagstukken op te lossen, dient er evenwel in betere mate coördinatie te zijn tussen governor en minister”, aldus de VES.

De VES geeft aan dat er zonder een minister van Financiën, geen goed fiscaal beleid mogelijk is. Het ontbreken van een minister van Financiën is voelbaar. Op de vraag of de governor geraadpleegd is bij de selectie van de nieuwe minister van Financiën, antwoordde de governor ontkennend.

Jaarverslagen 2020 en 2021

Op de vraag naar de status van de jaarverslagen 2020 en 2021 van de CBvS, reageerde de governor met trots dat de CBvS onder zijn leiding, een topprestatie levert. In twee jaar tijd heeft de CBvS vijf jaarverslagen geproduceerd. Die van 2020 komt dit jaar nog uit en die van 2021 begin volgend jaar.

Anti-Money Laundering en Corruptie

Governor Roemer heeft de VES aangegeven, dat de CBvS de verantwoordelijkheid draagt voor het National Risk Assessment (NRA) rapport, dat ze aan de regering heeft doorgegeven. Ondertussen is er een Mutual Evaluation van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) geweest. In deze fase is DNA bezig alle wetten te actualiseren, waarbij het belangrijk is om sancties te kunnen treffen. Er zijn ook tekortkomingen bij de CBvS, maar daaraan wordt gewerkt. In de NRA waren een aantal groepen aangemerkt als risico-groepen. De praktijk is dat de banken eigenlijk hele groepen aan het de-risken zijn en als reden aanvoeren “het kwijtraken van de correspondent banken”. Bij een goede ‘due diligence’ moet niet de sector worden ‘ge-derisked’, maar individuele bedrijven en personen die regels overtreden. Tot slot constateert de VES, dat terwijl de CBvS stoïcijns doorgaat met haar OMO-beleid, de armoede verder om zich heen grijpt. De CBvS plaatst daarbij de verantwoordelijkheid bij de overheid, vooral bij het fiscaal beleid. “Armoedebestrijding is immers geen directe doelstelling van het monetair beleid”. Zo doorgaan zou volgens de VES, ook voor de CBvS geen optie moeten zijn. Gezien haar wettelijke verantwoordelijkheden, is de CBvS onlosmakelijk onderdeel van het economische herstelbeleid, ook al laten anderen daarin grote steken vallen. De VES blijft de mening toegedaan dat alleen met gezamenlijke inspanning, wij uit de crisis zullen komen.

More
articles