Organisaties die zich bezighouden met de slavernij, willen niet dat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) voor excuses afreist naar Suriname. De organisaties zijn unaniem van mening, dat een ‘wit persoon’ de excuses moeten aanbieden. ‘’Een wit persoon moet excuses maken. Weerwind is zélf nazaat. Zijn voorouders waren waarschijnlijk slaven”, aldus Johan Roozer van het Surinaamse Nationaal Comité Herdenking Slavernij.
De organisaties hebben voorgesteld om vóór 19 december een bewindspersoon naar Suriname te sturen, om tekst en uitleg te geven over de erkenning van het slavernijverleden. ‘’De premier stelde, dat daaraan gewerkt zal worden”, aldus Roozer. Hij stelt een ‘type Remkes’ voor. Anders zal Suriname volgens Roozer, de excuses niet accepteren. ‘’Als Weerwind toch komt, is hij vrij die dag.” Ondanks forse kritiek houdt het kabinet vast aan 19 december om stil te staan bij het slavernijverleden van Nederland. Vermoedelijk maakt het kabinet die dag excuses op meerdere plekken in de wereld. Premier Mark Rutte stelde dat het ‘’ontzettend ergerlijk’’ is dat deze datum was uitgelekt.
Excuses onduidelijk
Of het kabinet die dag daadwerkelijk excuses gaat maken, wil de premier niet zeggen. Ook is nog onduidelijk of minister Weerwind op 19 december naar Suriname afreist. ‘’Ik heb geen commentaar, het regent‘’, liet de minister na afloop van de bijeenkomst in het Catshuis weten. Belangenorganisaties willen dat de koning of de premier naar Suriname gaat om excuses te maken.
‘’We hebben met elkaar vastgesteld dat er drie belangrijke momenten zijn”, zei Rutte na de bijeenkomst. ‘’Er is een belangrijk moment op 19 december. We willen daar gezamenlijk een betekenisvol moment van maken. Maar het is niet klaar op 19 december. Op 1 juli volgend jaar is de grote herdenking. En ook dan is het niet klaar. Het is pas klaar als de laatste persoon in Nederland die gediscrimineerd wordt op grond van zijn of haar huidskleur, niet meer wordt gediscrimineerd.‘’