Weerwind reist af naar Suriname ondanks wens excuses ‘wit’ persoon

Ondanks de Surinaamse wens om excuses voor de slavernij van een ‘wit’ persoon te krijgen, reist minister Weerwind (Rechtsbescherming) komende week af naar de voormalige kolonie. ‘’Ik ga sowieso op werkbezoek naar Suriname en ik kijk ernaar uit met de Surinamers gesprekken aan te gaan‘’, zegt de bewindsman vrijdagmiddag. Of hij daar ook, net als tal van bewindspersonen in andere oud-koloniën, zijn excuses gaat aanbieden voor de slavernij, wil hij niet zeggen.

Weerwinds bezoek aan Suriname kwam donderdag onder een vergrootglas te liggen na protest van belangenorganisaties die langs mochten komen in het Catshuis. Zij wijzen een mea culpa van de D66-minister af, omdat hij zelf een Surinaamse achtergrond heeft. ‘’Een wit persoon moet excuses maken‘’, zei Johan Roozer van het Surinaamse Nationaal Comité Herdenking Slavernij.

‘’Weerwind is zélf nazaat. Zijn voorouders waren waarschijnlijk slaven.‘’ Maar die ‘witte’ wens weerhoudt Weerwind er niet van de reis naar Suriname te maken: ‘’Ik ben uitgenodigd voor een werkbezoek.‘’

‘Heel intensieve en intense bijeenkomst’

Net als Weerwind, wil ook coördinerend minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) niks zeggen over de aanstaande excuses, en of die er überhaupt nog komen na het verzet van de belangenorganisaties. Bruins Slot herhaalt vrijdag dat er donderdag een ‘heel intensieve en intense bijeenkomst’ was in het Catshuis en verwijst verder door naar premier Rutte: ‘’Hij zal op 19 december een betekenisvolle boodschap uitspreken.‘’

Vanuit meerdere ministeries komt het verwijt, dat Bruins Slots departement het gevoelige dossier heel chaotisch heeft opgepakt. ‘’Het is natuurlijk uiterst vervelend dat we de afgelopen periode een aantal momenten hebben gehad dat er informatie vroegtijdig naar buiten is gekomen‘’, zegt de minister. ‘’Dat zorgt voor ruis op de lijn. Volgens mij werkt iedereen er keihard aan om zo goed mogelijk toe te werken naar dat betekenisvolle moment.‘’ (Bron: Telegraaf)

More
articles