Openen spuikleppen noodzakelijk

Bewoners zullen geen last ondervinden van spui-operaties

De spuikleppen in de Brokopondo Krachtcentrale zullen vanaf zaterdag 10 december uit voorzorgsmaatregel worden opengedaan en wel in de minimale stand, om zo in staat te zijn om onverwachte zware regenval, het hoofd te kunnen bieden. Dit verklaarde Eddy Frankel, Deputy directeur Power & Sustainable Energy van Staatsolie tegenover ABC-actueel.

Gebleken is, dat in vergelijking met vorig jaar november 2021 er drie keer zoveel water het stuwmeer is binnengestroomd, en het daardoor ook noodzakelijk is geworden om een minimale hoeveelheid aan overtollig water, alvast te laten stromen uit het stuwmeer. Volgens Frankel is het moeilijk aan te geven, hoeveel neerslag er zal zijn, omdat er geen meteorologische dienst in de wereld bestaat, die kwantitatief kan voorspellen, hoeveel regen er exact over een maand zal vallen. Staatsolie ontvangt van de   meteorologen slechts “trends’, die kunnen aangeven, dat de kans op extreme regenval groot is. “Aan het begin van dit jaar zijn er retorische referenties genomen, waaruit blijkt dat in de zogeheten Kalender droge tijd, we meer regen hebben gehad, dan normaal tijdens de regentijd zou vallen. Vandaar dat er tijdens het maken van projecties besloten is, over te gaan tot spuien, om zo ook voldoende opslagbuffer in het stuwmeer te hebben”, aldus Frankel.

Aan de mensen die wonen in het achterland is door middel van een bericht aangegeven, dat slechts gronden, oftewel kostgronden die zeer dichtbij de rivieroever liggen, alleen zullen onderlopen. Frankel benadrukte dat de situatie die zich heeft voorgedaan aan het begin van dit jaar, waarbij bewoners enorm veel last hadden van de hoge waterstand, zulks zich niet meer zal voordoen met de aanvang van deze spui-operaties.

More
articles