30 Guyanese vissersboten terug in Suriname

Surinaamse huurders van vissersboten hadden aan Guyanese vissers het verzoek gedaan, om in verband met de verplichte registratie, met de gehuurde boten terug te komen naar Suriname. Naar aanleiding van dat verzoek, bevinden zich nu zo’n 30 boten in Suriname, terwijl naar verwachting nog eens 60 schepen spoedig zullen terugkeren. Op basis van de Surinaamse grondwet kunnen alleen vergunningen verleend worden aan Surinamers. Guyanese vissers, ontplooien hun activiteiten reeds enige tijd onder een niet-gesanctioneerde regeling, waarbij ze de vergunningen huren van de Surinamers.

Vorige week zei de voorzitter van de Guyana National Fishing Folk Organisation, Permeshwar Jainarine, dat de vissers werd gevraagd om hun boten in Suriname te laten voor het registratieproces. Newsroom begrijpt dat nu de vergunningen voor 2023 worden geregistreerd, de boten in Suriname moeten zijn om op de vergunning te staan. Guyanese vissers die pas sinds kort hun boten naar huis mochten brengen, zullen deze terug moeten brengen naar Suriname.

Jainarine bevestigde gisteren, dat er boten zijn teruggekeerd naar Suriname. ‘’De boten zijn op zee, als ze terugkomen, dan weten we wat ze – de huurders – zeggen. Er zijn ongeveer 30 boten in Suriname‘’, zei hij. Volgens Jainarine lopen de boten die in Suriname blijven, het risico dat de uitrusting wordt gestolen en wordt het voor vissers moeilijk om winstgevende verkopen te maken. ‘’Als je de boot in Suriname achterlaat, is er geen goede plek om hem achter te laten. Mensen kunnen dingen van de boot stelen‘’, aldus Jainarine.

Bovendien, als de boten in Suriname aanmeren, moeten de vissers daar hun winst maken. Jainarine zei ook dat de vissers vrezen dat de huurders binnenkort de kosten voor het huren van de vergunningen zullen verhogen. De vissers zijn volgens Jainarine, sterk afhankelijk van de inspanningen van de overheid om hen te helpen bij het verkrijgen van hun eigen vergunningen.

More
articles