Suriname staat aan de vooravond van de beoordeling van zijn Mutual Evaluation Report door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Het betreft de beoordeling inzake regelgeving voor het tegengaan van money laundering en terrorismefinanciering. Het finale conceptrapport werd afgelopen week besproken tijdens de plenaire vergadering op de Kaaimaneilanden. Suriname heeft sinds 2021, het National Risk Assessment (NRA) rapport uitgebracht voor de bestrijding Money Laundring en Terrorisme Financiering (AML/CFT). Mr. Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Project Management Team (PMT), heeft het rapport op 1 maart 2021 overhandigd aan de governor van de Centrale Bank, Maurice Roemer. Ook president Chandrikapersad Santokhi is in het bezit van een kopie, doch het heeft ruim een half jaar geduurd voordat de publieke versie van dit belangrijke rapport werd gedeeld met de media/samenleving. Van Dijk-Silos benadrukte ruim daarvoor meerdere malen, dat de drugshandel, roofovervallen en fraude, de delicten zijn die een hoge dreiging vormen voor Suriname, in het kader van het tegengaan van money laundering en terrorismefinanciering, en dat de drugshandel de hoogste dreiging vormt.
Evaluatie
Voormalig procureur-generaal mr. Roy Baidjnath Panday, is thans de coördinator van de Project Implementatie Unit van het Anti-Money Laundering programma van de regering, en gaf enige uitleg over het belang van het rapport: ‘’Dit document van het PMT is aangeboden aan de CFATF, omdat deze organisatie op basis van afspraken met Suriname, in februari/maart dit jaar de landenevaluatie van ons land heeft gedaan.
Deze evaluatie was om te weten waar Suriname staat in zijn activiteiten, wetgevingssysteem en zijn instituten voor wat betreft Money Laundring/ Terrorisme Financiering.” Volgens Baidjnath Panday, is er nog een item bijgekomen, namelijk de bestrijding van de illegale wapens en munitie. Deze drie thema’s zijn beoordeeld door de examinatoren, waarbij er ook gesproken is met mensen binnen de overheidssector en de private sector. “Op deze manier hebben zij een beeld gekregen waar Suriname staat qua wetgeving, toezichtmechanisme en naleving van deze wetgeving.’’ Baidjnath Panday geeft aan dat alle bevindingen vervat zijn in een rapport (Mutual Evaluation Rapport, MER). Het rapport is in mei dit jaar aan Suriname aangeboden in een draft versie.
“Wij hadden de gelegenheid om in te lezen of zaken correct waren weer gegeven en daarbij te reageren bij in correcte weergave van de tekst aanbevelingen te doen voor correcties. Dit is allemaal reeds gebeurd en dit heeft geruime tijd in beslag genomen met als gevolg, dat wij eind oktober de finale draft hebben gekregen met de mededeling dat deze draft zal circuleren onder alle leden van de organisatie. Deze leden bestaan uit ruim 27 landen en organisaties”, aldus Baidjnath Panday.