Staatsolie heeft decennialang ervaring als kleine olieproducent
‘’De kennis van Suriname op het gebied van koolwaterstoffen zal de olie- en gassector van het land verder helpen ontwikkelen’’, aldus Theodore Kahn, associate director bij Control Risks’ global risk analysis practice. “Het regelgevingsklimaat profiteert van de decennialange ervaring van het land als kleine olieproducent met een gevestigd regelgevingskader en een hoog aangeschreven nationale oliemaatschappij Staatsolie”, vertelde de analist aan BNamericas tijdens de lancering van de offshore-ronde van Suriname. ‘’Dit was niet het geval in Guyana, waar de regering bijna vanaf nul een regelgevend en institutioneel kader heeft moeten opzetten”, zegt Kahn, die samen met andere regionale landen toezicht houdt op het stroomgebied van Guyana en Suriname. “Maar zorgen over de energietransitie mogen de vooruitzichten van Suriname niet volledig sluiten. Ten eerste is het, net als in het geval van Guyana, waarschijnlijk een productielocatie met een relatief lage koolstofintensiteit. Daarnaast werkt de kleine omvang van het land in zijn voordeel: als je rond de 600.000 inwoners telt, hoef je niet zoveel olie te produceren om een grote impact te hebben op de overheidsfinanciën en de ontwikkelingsvooruitzichten”, aldus de analist. En hoewel de expert ziet dat Suriname goed gepositioneerd is om het pad van Guyana te volgen, benadrukte hij wel, dat de voormalige natie niet vrij is van politiek risico vanwege een zwakke regering en recente protesten.
Voor de Wereldbank: “Suriname werd zwaar getroffen door de pandemie, waardoor de bestaande binnenlandse kwetsbaarheden werden verergerd, er werd aanzienlijke druk uitgeoefend op de overheidsinkomsten en -uitgaven, naast de fiscale onevenwichtigheden die de economie ervoer, voorafgaand aan de pandemie.”
Tijdens een eerdere persbriefing zei Gerry Rice, directeur van de communicatieafdeling van het IMF: “de regering, het land [Suriname] wordt geconfronteerd met een zeer moeilijke economische en politieke situatie; “we zijn ons zeer bewust van de last die de bevolking ondervindt van de hoge voedsel- en energieprijzen”. Kahn benadrukte ook onverwachte vertragingen in een definitieve investeringsbeslissing (FID) voor offshore blok 58, dat Suriname’s eerste diepwaterleverancier van olie en gas zou zijn.
Maandag meldde APA dat de Awari-exploratieput, die gericht was op een prospect in het niet-geteste noordwestelijke deel van het blok, niet-commercieel was. Gevraagd naar de impact van de energietransitie, gelooft Kahn dat dit de kijk van bedrijven op de vooruitzichten van Suriname zal bepalen. “Er zijn berichten dat dergelijke zorgen hebben bijgedragen aan de vertraging in een FID op blok 58,” voegde hij eraan toe.
Bron: BNamericas