Olieprijzen stijgen vanwege grote afname voorraden ruwe olie

De voorraden ruwe olie daalden met nog eens 7,85 miljoen vaten, zo bleek dinsdag uit gegevens van het American Petroleum Institute (API), na een daling van 4,2 miljoen vaten in de week ervoor. Analisten rekenden op een trekking van 2,487 miljoen vaten. Volgens API-gegevens zijn de Amerikaanse voorraden ruwe olie dit jaar tot nu toe met ongeveer 13 miljoen vaten gegroeid, maar de ruwe olie die is opgeslagen in de Strategic Petroleum Reserves (SPR) van het land, is dit jaar tot nu toe bijna 16 keer gedaald – met 204 miljoen vaten.

De SPR bevat nu de minste hoeveelheid ruwe olie sinds maart 1984. De afname van de voorraden commerciële ruwe olie kwam toen het ministerie van Energie 1,4 miljoen vaten vrijgaf uit de Strategic Petroleum Reserves in de week die eindigde op 25 november, waardoor de SPR slechts 389,1 miljoen vaten overbleef.

In de week ervoor rapporteerde de API een grote afname van de voorraden ruwe olie van 4,2 miljoen vaten. WTI-prijzen bleven dinsdag stijgen, omdat de markt de waarschijnlijkheid verwerkt dat de OPEC+ de productie voor januari tijdens haar vergadering in december zal verlagen om de dalende prijzen op te heffen. Om 10:26 uur EST noteerde WTI USD 1,85 (+2,40%) op de dag tegen USD 79,09 per vat. Dit is een daling van ongeveer USD 2 per vat ten opzichte van de voorgaande week. Brent-ruwe olie noteerde USD 2,05 (+2,46%) op de dag naar USD 85,24 – een daling van ongeveer USD 3 per vat in een week.

 

More
articles