Joint venture stuit wederom op droge put offshore Suriname
APA Corporation, een belanghebbende van 50 procent in het offshore Blok 58, heeft maandag updates over de operaties gegeven. De meest recente exploratieput die is geboord door exploitant TotalEnergies, is niet-commercieel. De put, getiteld Awari, bevindt zich in het voorheen niet-geteste noordwestelijke deel van Blok 58. Het blok stelde vorig jaar ook teleur toen de partners aankondigden dat bij de taxatieboringen bij Keskesi, geen commerciële olie was gevonden.
De partners zullen nu hun zinnen zetten op de taxatieput Sapakara South-2 (SPS-2). APA zei dat de joint venture zal beginnen met stroomtestoperaties na het boren naar de beoogde Maastrichtiaans-Campanische formatie. De resultaten worden volgende maand verwacht. SPS-2 ligt ongeveer 4,6 kilometer (km) ten zuiden van Sapakara South-1. De regering van Suriname wacht op het besluit van TotalEnergies over een ontwikkeling in het Blok, waar vijf ontdekkingen zijn gedaan. Een besluit wordt in 2023 verwacht.
Uitdagingen
Staatsolie-directeur Annand Jagesar, liet onlangs in een interview met De West weten, dat de ondergrond offshore Surina-me een beetje uitdagender is. ‘’Daarom duurt het wat langer, want als een bron mislukt, ben je weer drie maanden verder om de volgende bron te boren.’’
Volgens Jagesar heeft Suriname een hoeveelheid van minimaal 500 miljoen vaten nodig offshore, voor een Final Investment Decision (FID) van de oliemaatschappijen die momenteel data aan het verzamelen zijn. Oliemaatschappijen verzamelen al geruime tijd seismische data door middel van een streamer die achter een boot wordt getrokken die signalen naar de bodem van de zee stuurt, en daarmee kan er worden geconstateerd of de bodem van bijvoorbeeld klei is of zand.
Op basis van deze gegevens, boren de oliemaatschappijen en als het raak is, betekent het dat de seismische interpretatie juist is. Voor de eerste ontwikkeling streven wij naar 400 tot 500 miljoen vaten en nu hebben we uit Krabdagu en Sapakara ongeveer 375 miljoen vaten.
Daarom is Sapakara-Zuid 2 geboord en we gaan Krabdagu-3 boren in januari 2023. Als dat bij elkaar 500 miljoen vaten oplevert, dan zijn we binnen en hebben de eerste productie rond 2027.
Zodra de Final Investment Decision (FID) wordt genomen door de oliemaatschappijen, gaat de onzekerheid voor Suriname omlaag.