‘Rechter kan waarnemen dat er geen vluchtgevaar is in Bastion Veere’

De vierde zitting in hoger beroep in de 8 Decemberstrafzaak, heeft vandaag in het Fort Zeelandia plaatsgevonden. In het kader van de hoger beroepszaak in het 8 Decemberstrafproces had de waarnemend procureur-generaal Carmen Rasam, verzocht een descente oftewel gerechtelijke plaatsopneming in het Fort te houden. De rechters willen met de descente, zich een beeld vormen van wat er zich op 7, 8 en 9 december 1982 in het Fort heeft voorgedaan.

Aan de vijf verdachten: Desiré Bouterse (hoofdverdachte), Stephanus Dendoe, Iwan Dijksteel, Ernst Gefferie en Benny Brondenstein, zal gevraagd worden wat zich 40 jaar geleden in het Fort Zeelandia heeft afgespeeld. In nacht van 7 op 8 december 1982 werden vijftien mannen vermoord door de militaire machthebbers. Bij elke zitting is steeds naar voren gebracht, dat de slachtoffers op de vlucht zijn doodgeschoten.

Advocaat Gerard Spong zegt tegenover ABC Online Nieuws, dat het nuttig is dat er op de plaats delict, ‘’een kijkje genomen wordt’’. Het Hof van Justitie kan bij de descente volgens Spong, duidelijk waarnemen, dat er vanuit Bastion Veere geen vluchtmogelijkheden zijn. ‘’Dit is eigenlijk een aanvulling op het reeds aanwezige bewijsmateriaal. Het gaat om de eigen waarneming van de rechter.‘’ Aan de hand van kogelinslagen, schuttersposities en verklaringen van getuigen die hebben aangegeven dat er militairen op de bovenste verdieping zaten van het Bastion Veere, zou er verhelderd kunnen worden, wat er zich heeft afgespeeld. ‘’Het zijn soms kleine dingen die verheldering kunnen brengen. Als je naar het Bastion Veere gaat, kan je met eigen ogen zien dat het niet zo gemakkelijk is om daar te vluchten. Er is gewoon geen vluchtweg of je moest door de nauwe gang heen zijn gekomen‘’, aldus Spong.

Spong vindt het belangrijk, dat aanschouwelijk gemaakt wordt hoe de totale route is geweest die de slachtoffers hebben afgelegd: eerst opgesloten in een cel, daarna één voor één naar de kamer van Bouterse en vervolgens het doodvonnis, en toen via een gang naar Bastion Veere.

‘’Die route is wel van belang, omdat het via de descente wel nodig is te zien. Descente of schouw is een onderdeel van de terechtzitting en zal de rechter helpen zich een beeld te vormen van wat er ongeveer is gebeurd. Een descente is ook een verduidelijking van het reeds aanwezige bewijsmateriaal‘’, aldus Spong.

More
articles