‘Rijk aan grondstoffen, maar met slecht bestuur kom je nergens’

Econoom Jim Bousaid heeft gisteren in het radioprogramma ABC Aktueel gezegd, dat de drie nullen op onze bankbiljetten zijn weggewerkt onder leiding van de voormalig governor van de Centrale Bank van Suriname, André Telting nu wijlen. Bij de onafhankelijkheid van Suriname was de koers voor 1 USD 1,80. ‘’En nu hebben wij te kampen met een koers van SRD 31, dat wil zeggen dat in 47 jaar de koers is gedaald van van 1.80 naar 31.000.’’ Volgens Bousaid is dit het beste bewijs dat Suriname slecht bestuur heeft gehad.

“Niet eenieder kan je over één kam scheren, want er waren zeker periodes tussen 2000 tot 2010, waar er sprake was van goed bestuur. Het is vooral gerelateerd aan het slechte bestuur en wandbeleid van opeenvolgende NDP-regeringen”, aldus Bousaid. Volgens hem heeft Suriname door de ordinaire militaire coup geen kans gehad om zich te ontwikkeling, de gevolgen daarna hebben barrières gevormd voor ons land om onze ontwikkelingsdoelstellingen te bereiken.

Bousaid zei dat het Surinaams volk ook debiet is hieraan, dat het de macht gegeven heeft aan personen die eigenlijk daar nooit de kans voor moest krijgen. Bousaid benadrukte dat er belangrijke lessen hieruit zijn geleerd: ‘’Je mag rijk zijn aan grondstoffen, maar als er geen sprake is van goed bestuur, kom je nergens.’’ Hij benadrukte dat geld niet het probleem is, maar goed bestuur en opbouw van instituties. “Misschien moeten Surinamers deze onafhankelijkheid gebruiken om weer nieuwe inspiratie te krijgen om verbetering te brengen in de gemaakte fouten en bewustwording dat het anders kan, met goed bestuur en een duidelijke ontwikkelingsvisie”, aldus  Bousaid.

More
articles