Pfizer: Covid-virus sterk geëvolueerd

Originele vaccins wel effectief, maar bescherming afgenomen

Onlangs was het nog BA.5 van de Omicron-variant, de dominante soort in de Verenigde Staten, maar door de nieuwere subvarianten waaronder BA.4.6, BQ.1.1 begint de verdringing van BA.5. Pfizer en BioNTech hebben meegedeeld dat studies aangetoond hebben, dat de Omicron BA.5-boosters wel beter presteren dan de oude Covid-shots.

Het farmaceutisch bedrijf vertelde dat mensen ouder dan 55 jaar, die de nieuwe booster kregen, ongeveer vier keer meer antilichamen hadden tegen Omicron BA.5, dan mensen in dezelfde leeftijdsgroep die het oude vaccin kregen. “Antilichamen vormen een belangrijk onderdeel van het afweersysteem van het lichaam en voorkomen dat het virus cellen binnendringt.” De BA.5-boosters oftewel bivalente injecties, moeten bescherming bieden tegen de Omicron BA.4 en BA.5-variant als tegen de oorspronkelijke virusstam die in 2019 in China opkwam.

De oude vaccins worden monovalente injecties genoemd, omdat ze alleen gericht zijn op de originele Covid-stam. Volgens Pfizer bieden de monovalente vaccins, geen redelijke bescherming meer tegen infectie en milde ziekte, omdat het virus zo sterk is geëvolueerd. Originele vaccins zijn over het algemeen nog steeds effectief tegen ernstige ziekten en ziekenhuisopname, echter is de goede bescherming in de loop van de tijd afgenomen. Gegevens van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) stelden dat de acceptatie van de bivalente boosters traag zijn, met slechts 26,3 miljoen mensen die het tot nu toe hebben gekregen. Zelfs in de leeftijdsgroep met het hoogste risico, mensen van 65 jaar en ouder, is de opname traag geweest. Tot op heden heeft slechts 23% van de Amerikanen in die leeftijdsgroep een bivalente booster gekregen.

More
articles