Zwemtraining voor kinderen Kennedyschool en Louis Brailleschool

Wereldwijd verdrinken er te veel kinderen! Dit moet stoppen! Elk verdronken kind is er één te veel! Anno 2022 mag het niet meer zo zijn dat er kinderen sterven door verdrinkingen. Wij willen daarom hier meteen wat aan doen met onze Stichting Help a Star Foundation. In november 2022 organiseert de Stichting Help a Star Foundation voor ca. 40 kinderen in Suriname, een zwemtraining om verdrinking te voorkomen. Dit past binnen de missie van De Stichting Help a Star Foundation zal met ervaren en gediplomeerde instructeurs trainingen verzorgen voor een aantal dove en blinde kinderen.

Naast het project in Suriname bereiden wij ook projecten in onder andere Afrika voor. In de week van 15 t/m 18 november, zullen ongeveer 40 kinderen en jeugdigen in Paramaribo een zwemvaardigheidstraining van de Help a Star (HAS) Foundation krijgen. Het gaat om 20 leerlingen (Kennedyschool) met een auditieve beperking en 20 leerlingen met een gezichtsbeperking (Louis Brailleschool). Zij zullen aan dit bijzondere programma in Paramaribo deelnemen.

Verdrinking is een wereldwijd (onderschat) probleem voor de volksgezondheid. Het is in bijna elk land een van de belangrijkste doodsoorzaken. Hoewel het aantal door verdrinking veroorzaakte verwondingen en sterfgevallen in de westerse wereld hoog is, is het probleem veel erger in de derde wereld. Volgens een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), kunnen de verdrinkingpercentages in landen met een lager inkomen wel 50 keer hoger zijn dan in landen met een hoger inkomen. Spijtig genoeg staat Suriname ook hoog, namelijk plaats 29, in het overzicht van het aantal verdrinkingen.

Verdrinking voorkomen

Gelukkig is de overgrote meerderheid van verdrinkingen met trainingen te voorkomen. Naast de al bestaande zwemtrainingen in Suriname, biedt Help a Star met gediplomeerde en ervaren trainers de mogelijkheid voor kinderen met een beperking met een speciaal programma extra zwemvaardigheden op te doen. We hebben daarvoor de medewerking van de scholen en van de Stichting Doven Belangen Suriname (Sudobe). Tevens worden lokaal zwemtrainers bijgeschoold.

Naast de al bestaande zwemtrainingen in Suriname, biedt Help a Star met gediplomeerde en ervaren trainers de mogelijkheid aan kinderen met een beperking om middels een special programma extra zwemvaardigheden op te doen. Een van de trainers is Xiomara Getrouw. Zij heeft een grote staat van dienst met het zwemmen in en voor Suriname, in 2017 en 2019 heeft zij nog deelgenomen aan de wereldkampioenschappen zwemmen in Boedapest en Gwangju. Ze heeft een Surinaamse Nationaal record op 50 m vlinderslag, 50 m rugslag op haar naam staan. Zij, haar broers Tariq en Jack en haar moeder Loes Getrouw, eigenaresse van een zwemschool in Paramaribo, zullen de trainingen leiden.

More
articles