Diabetes Vereniging Suriname gedenkt Wereld Diabetes Dag

Wereld Diabetes Dag is op voordracht van de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 1991 door de Verenigde Naties (VN) gesteld op 14 november, zulks omdat diabetes mellitus (suikerziekte)  internationaal een groeiende chronische ziekte is, die hoog op de publieke gezondheidszorgagenda geplaatst dient te worden.

De Diabetes Vereniging Suriname is opgericht in 2004 en sinds 2009 ook lid van de IDF. De Diabetes Vereniging Suriname is een patiëntenvereniging en heeft onder andere als doel het delen van kennis en informatie over diabetes en een gezonde levensstijl ter bevordering van een gezonde levensstijl bij diabeten en ter preventie van diabetes bij individuen en kwetsbare doelgroepen in de samenleving. De Diabetes Vereniging Suriname tracht haar doelen te bereiken door onder andere het organiseren van maandelijkse publieke bijeenkomsten, waarbij er aandacht besteed wordt aan diabetes mellitus en de complicaties die ermee gepaard gaan, deelname aan informatie- en gezondheidsbeurzen en participatie aan educatieve activiteiten van andere organisaties.

Traditioneel gedenkt de Diabetes Vereniging Suriname, Wereld Diabetes Dag op 14 november door zelf een activiteit voor haar leden te organiseren en deel te nemen aan initiatieven van andere organisaties. Gedurende de afgelopen dagen heeft zij actief geparticipeerd aan de educatieve activiteiten van verschillende organisaties binnen het thema: ‘Access to Care’. Zelf heeft de vereniging een educatief uitstapje voor haar leden georganiseerd. Met de ondersteuning van Clevia Park en Intermed Caribe, hebben de leden een gezellige en gezonde dag in Clevia Park doorgebracht. Er is voor gezonde maaltijden gezorgd; de manager van Clevia Park, Kristina Legiman, heeft de visie van Clevia Park belicht en uitleg gegeven over de gezondheidscomponenten in de producten; dokter Jim Rasam heeft aangegeven wat het belang is van Wereld Diabetes Dag binnen de gezondheidszorg en de bijdrage die zijn bedrijvenketen levert met het oog op duurzaamheid binnen de zorg.

De leden hebben onder begeleiding van Aisa Malmberg, ook aan yoga gedaan, waarbij het accent gelegd is op oefeningen die speciaal gericht zijn op diabetespatiënten. De leden hebben door de tuin gewandeld; en informeel nader kennis met elkaar gemaakt en over de vereniging en haar activiteiten gesproken.

More
articles