Toelagen griffiers bijkans 24 jaar niet aangepast

Werk voor onbepaalde tijd neergelegd

De leden van de Vereniging van Griffiers bij de Rechterlijke Macht en de Bond Griffiepersoneel bij de Rechterlijke Macht, zijn gisteren in actie gegaan. Er is besloten om het werk voor onbepaalde tijd neer te leggen. De Vereniging van Griffiers was op 20 oktober jl. in actie gegaan, nadat realisatie van haar voorstel uitbleef. Na bijkans drie weken is na nieuwe gesprekken wederom gebleken, dat de regering vasthoudt aan haar standpunt. De bond en de vereniging hebben gisteren een petitie ingediend bij het Kabinet van de President, die door directeur Adjay Moensi in ontvangst werd genomen.

In de petitie is onder andere opgenomen, dat de rechtspositie en de toelagen voor griffiers verbeterd moeten worden. De griffiers verklaren dat hun toelagen bijkans 24 jaar sinds 1998, niet zijn aangepast. Zij willen dat de toelagen verhoogd worden en de lonen aangepast. De bond en de vereniging zijn er niet over te spreken dat academisch geschoolde ambtenaren, zoals de griffiers, ondergewaardeerd worden. De griffiers benadrukken dat ook zij een belangrijke taak vervullen bij elke zitting. Een griffier notuleert op de zitting alles wat juridisch wordt verklaard en maakt hiervan een proces-verbaal op.

Momenteel ontvangt de laagst ingeschaalde griffier een nettosalaris van bijkans SRD 6.000 per maand. De griffiers spreken de hoop uit, dat de achterhaalde vervoerstoelage van SRD 20 per maand opgetrokken wordt naar SRD 2.000. De telefoontoelage van SRD 15 per maand, moet volgens hen naar SRD 1.000.

Verder willen de vereniging en de bond een representatietoelage van 20 procent van de maandbezoldiging, een tandheelkundig pakket van het Staatsziekenfonds (pakket C) en een tegemoetkoming van SRD 3.500 per twee jaar op declaratiebasis voor de kosten van een gezondheidsbril.

De eisen dienen, aldus de vereniging en de bond, uiterlijk eind deze maand ingewilligd te worden.

De griffiers worden niet alleen ondergewaardeerd, maar kampen ook met een tekort aan griffiepersoneel. Hierdoor wordt de werkdruk zwaarder.

More
articles