Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, heeft op de vorige week gehouden persconferentie, die hoofdzakelijk in het licht werd gesteld van de nationale veiligheid en de acties die worden gevoerd door de zogeheten vakbonden bij de politie en het Nationaal Leger, verklaard dat het defilé in het kader van de 25 november aanstaande Onafhankelijkheidsdag, gewoon voortgang zal hebben. Verschillende gewapende korpsen, zoals de politie, de penitentiaire ambtenaren, leden van de Burger Beveiligings Dienst en ook de brandweer, hadden al te kennen gegeven, niet te zullen deelnemen aan het defilé, omdat al deze eenheden al jaren te kampen hebben met groot gebrek aan nieuwe uniformen en schoeisel. Gelijk dient gesteld te worden, dat het gebrek aan uniformen bij de voormelde korpsen, al tijdens de regering van Bouterse zeer nijpend was, en dat er nu een verslechtering heeft plaatsgevonden. De maat is voor de leden van de voormelde ambtelijke organisaties vol, en men wenst daarom niet te participeren aan het defilé. Een aantal leden van de korpsen wel van uniformen en schoenen voorzien, stuit de overige leden tegen de borst en daarom is besloten, weg te blijven. Uit de mededeling van minister Amoksi valt op te maken, dat de regering het defilé toch wenst door te drukken, al is het maar om te kunnen paraderen met manschappen en materiaal, dat nog ter beschikking is. De regering dient in te gaan zien, dat met de weinige middelen die ze momenteel voorhanden heeft, ze veel meer aandacht moet gaan besteden aan haar prioriteitstellingen.
Als je straatarm bent geworden door wanbeleid, dat gevoerd is door de regeringen van Bouterse, die de Surinaamse economie tot en met het fundament hebben afgebroken, dan moet je wel beseffen, dat het geld dat nog ter beschikking is, slechts voor het hoognodige dient te worden ingezet. Een defilé kost handen vol geld en die middelen zouden momenteel beter ingezet kunnen worden, bijvoorbeeld om schoeisel en uniformen voor de ontevreden mensen binnen de gewapende machten te kopen. Als we ook lezen, dat er momenteel geen oogoperaties kunnen worden gedaan door gebrek aan middelen en apparatuur, dan is het meer dan logisch, dat beschikbare middelen veel eerder daar ingezet dienen te worden dan in een defilé op 25 november aanstaande.
We hoeven helemaal niet groot te doen, als we weten dat we straatarm zijn gemaakt en dat we door prudent beleid en noodzakelijke soberheid, alles doen om uit deze financiële misère te geraken. Niemand zal ons kwalijk nemen, als we de middelen van het defilé dit jaar anders en nuttiger inzetten. Of het nou is om de oogoperaties weer noodzakelijk te maken of om de mensen die onze nationale veiligheid moeten waarborgen, van kleding en schoeisel te voorzien. Laten we hopen dat deze regering tot het besef komt, dat in tijden van nood, de prioriteiten anders gesteld dienen te worden.