Oliemaatschappijen zetten groot in op Suriname

Nadat in de jaren zestig tot de jaren tachtig een reeks droge putten in het Guyana-Suriname-bekken waren geboord, werden offshore Guyana en Suriname genegeerd door wereldwijde energiebedrijven. De belangstelling werd opnieuw aangewakkerd door ExxonMobils ontdekking van het Liza-olieveld in het Stabroek-blok van 6,6 miljoen hectare voor de kust van Guyana in 2015. Dat werd gevolgd door een reeks van meer dan 30 ontdekkingen van wereldklasse in het blok, wat aangeeft, dat het bekken meer winbare koolwaterstofbronnen bevat dan de US Geological Survey (USGS) had geschat. De USGS beoordeelde eerder de sedimentaire formatie als ‘s werelds op een na meest prospectieve offshore-bekken, waarvan werd aangenomen dat het de geologie deelt met offshore West Coast Africa, met name het Tano Basin, waar het Jubilee-olieveld van wereldklasse zich bevindt. De enorme olie-hausse van Guyana, die aan kracht blijft winnen en een enorme economische meevaller oplevert, zorgt ervoor dat de regering in buurland Suriname zich irriteert aan het exploiteren van de enorme koolwaterstofrijkdom die in de territoriale wateren van het verarmde land zou bestaan. Suriname staat op het punt een van ‘s werelds grootste offshore-oliegrenzen te worden.

Offshore Suriname

Sinds begin 2020 zijn er een aantal olievondsten gedaan in offshore Suriname. De eerste in offshore Suriname Blok 58 werd begin januari 2020 gedaan door Apache en 50 procent partner TotalEnergies bij de Maka Central-1-put, die 50 meter lichte olie- en gascondensaatspeling vond. Het optimisme rond de eerste ontdekking in Blok 58 zorgde ervoor dat investeringsbank Morgan Stanley aankondigde dat het blok 6,5 miljard vaten winbare oliebronnen zou kunnen bevatten, en dat het dezelfde petroleumvaargeul zou bevatten die door het nabijgelegen Stabroek-blok loopt. Begin 2022 hadden Apache en TotalEnergies vijf commerciële olievondsten gedaan in Blok 58. De partners boren de Awari-vooruitzichten in Blok 58, ongeveer 27 mijl ten noorden van de eerste ontdekking in het blok bij de Maka Central-1-put. In december 2020 kondigde de oliemaatschappij Petronas, de exploitant van Maleisië aan, dat zij en 50 procent partner Exxon, koolwaterstoffen hadden ontdekt bij de Sloanea-1-exploratiebron die werd geboord in Blok 52 voor de kust van Suriname. De nationale oliemaatschappij van Maleisië blijft het potentieel van de ontdekking evalueren en of het commercieel levensvatbaar is om te exploiteren. Petronas heeft een belang van 100% in Blok 48, waar het ook de exploitant is, en een belang van 30% in Blok 53 voor de kust van Suriname. Eind augustus 2022 kondigde Apache de eerste olie-ontdekking aan in Blok 53, dat grenst aan Blok 58 en 52, bij de Baja-1-exploratiebron. Apache, dat een belang van 45% heeft in Blok 53, is de exploitant en de resterende 25%, na rekening te hebben gehouden met het belang van 30% van Petronas, is in handen van het Spaanse energiebedrijf CEPSA. Apache heeft een verlenging van een jaar aangevraagd voor de exploratieperiode die is toegestaan ​​onder het productiedelingscontract van Staatsolie, Suriname zijn nationale oliemaatschappij en koolwaterstofregulator. Als het wordt goedgekeurd, krijgt Apache de extra tijd die nodig is om beoordelingsboringen en andere exploratieactiviteiten uit te voeren om de omvang en reikwijdte van de ontdekking te bepalen.

Shell kondigde in oktober 2022 de ontdekking van olie aan bij de Zanderji-1-put in Blok 42. Shell, dat een belang van 33,3% in het blok heeft, is de exploitant, terwijl partners Hess en Chevron, elk een belang van een derde hebben. Volgens partner Hess, wordt de ontdekking momenteel geëvalueerd om te bepalen of het gevonden werkende petroleumsysteem commercieel levensvatbaar is om te exploiteren. Blok 42 bevindt zich ten noorden van de offshore Suriname-blokken 58 en 53, terwijl het dicht bij het productieve Stabroek-blok in de kust van Guyana ligt. Deze laatste koolwaterstofvondst in de kust van Suriname onderstreept de aanzienlijke potentiële olierijkdom die bestaat in de territoriale wateren van de voormalige Nederlandse kolonie. De Surinaamse regering probeert verdere investeringen aan te trekken van de wereldwijde energiebedrijven die nodig zijn om offshore Suriname te verkennen en te ontwikkelen. Dit omvat het opzetten van enkele van de meest genereuze productiedelingscontracten of PSC’s van de energie-industrie. De 30-jarige PSC’s, die tot 10 jaar langer zijn dan vergelijkbare contracten die door andere Latijns-Amerikaanse landen worden aangeboden, geven oliemaatschappijen veel tijd om met succes eventuele ontdekkingen van koolwaterstoffen te ontwikkelen en te exploiteren. Suriname heeft ook een laag royaltytarief van 6,25% vastgesteld om dringend noodzakelijke buitenlandse energie-investeringen aan te trekken. Dat percentage, hoewel hoger dan de 2% die door de regering van Guyana is ingesteld voor het door Exxon geleide consortium dat het Stabroek-blok exploiteert, is een van de laagste in Latijns-Amerika. De olieroyalty’s in Argentinië bedragen 12% van de bronproductie. In Brazilië wordt een royalty van 15% geheven over de waarde van de geproduceerde olie, terwijl ze in Colombia van 8% tot 25% en in Ecuador van 12,5% tot 18,5%.

USD 40 per vat

De aantrekkingskracht van Suriname voor de kust wordt versterkt door het feit dat de tot nu toe ontdekte olie licht tot middelgroot is met een laag zwavelgehalte. Dat betekent dat het goedkoper en gemakkelijker te raffineren is tot brandstoffen van hoge kwaliteit, en dat de winning ervan gepaard gaat met lage koolstofkosten in vergelijking met de zwaardere zure oliesoorten die in Venezuela, Colombia en Ecuador worden geproduceerd. Projecten in Suriname hebben een geschatte break-even prijs van USD 40 per vat Brent, die naar verwachting verder zal dalen naarmate de ontwikkeling vordert en vitale infrastructuur wordt aangelegd. Om deze redenen is offshore Suriname een aantrekkelijk investeringsrechtsgebied voor internationale energiebedrijven, vooral als men bedenkt dat veel Latijns-Amerikaanse landen veel hogere break-evenprijzen hebben. Volgens Staatsolie zijn er gegevens verkregen dat offshore-Suriname tot 30 miljard vaten winbare olie-equivalenten bevat. Nationale oliemaatschappij en industrietoezichthouder Staatsolie, heeft onlangs de Demerara Bid Round voor 2022/2023 gelanceerd, waarvan de biedingen op 31 mei 2023 worden afgesloten. Deze bestaat uit zes blokken, 63 tot 68, in offshore Suriname, gelegen ten noordoosten van de bestaande diepwaterblokken waar ontdekkingen zijn gedaan. Het areaal van Staatsolie wordt schaars verkend, en bestaande seismische en andere gegevens wijzen in de regio op een aanzienlijk koolwaterstofpotentieel. Dit bouwt voort op de biedronde voor ondiep water die eind 2021 werd afgerond, waarbij drie blokken werden toegekend aan Qatar Petroleum, TotalEnergies en Chevron.

Als Suriname dat aanzienlijke koolwaterstofpotentieel op de juiste manier kan benutten, zal het een aanzienlijke economische meevaller opleveren voor de ongeveer 600.000 inwoners. Om dat mogelijk te maken, moeten er veel obstakels worden overwonnen. De meest directe zijn de beslissing van Apache en TotalEnergies om het nemen van een financiële investeringsbeslissing voor het exploiteren van Blok 58 uit te stellen vanwege afwijkingen tussen seismische en boorgegevens.

More
articles