VRM onderbouwt berekening van 150% loonsverhoging

De Vereniging Rechtspositie Militairen (VRM), blijft bij haar eis, dat militairen een loonsverhoging van 150 procent dienen te krijgen. De eis is ook voorgelegd aan defensieminister Krishna Mathoera. De VRM benadrukt ook, dat de werkomstandigheden van de militairen verbeterd moeten worden. Op een onlangs gehouden algemene leden vergadering heeft de VRM aangegeven, dat er brieven naar de legerleiding, de minister van Defensie en de vicepresident zijn gestuurd.

De VRM onderbouwde dat zij een basissalaris van meer dan SRD 11.506 wil voor de militairen. De VRM geeft aan, op basis van de recente ontwikkelingen, de inflatie en de fluctuaties van de wisselkoers, op dit bedrag te zijn gekomen. Er is voor de berekening van het basissalaris van het minimumuurloon van SRD 20 uitgegaan. ‘’In januari 2022 is met een zeer gedetailleerde berekening het verloop van de inflatie in relatie tot de daling van de koopkracht uitgerekend dat het minimumloon en het bepalen van een armoedegrens in Suriname, gezien de forse prijsstijgingen van de afgelopen jaren, SRD 11.506,00 (ca. 380 USD) zou moeten bedragen. Door het aanhoudende slechte economische klimaat verliest de Surinaamse dollar in rap tempo aan waarde. Deze waardedalingen zorgen er voor dat wij als Surinamers allemaal armer zijn geworden de afgelopen jaren‘’, aldus VRM-voorzitter Rodney Cairo in zijn verklaring.

Momenteel verdient een militair volgens Cairo, bijkans SRD 5.000 per maand. De loonsverhoging die er nu gevraagd is, is volgens hem in vergelijking met het bedrag dat de Centrale Bank berekend heeft voor de inflatie, ‘’nog veel te laag’’.

‘’In 2020 was de jaarinflatie in Suriname ruim 61%, in 2021 is de inflatie onveranderd ook ruim 61% gebleven. Dat is cumulatief al circa 120% dat we allemaal armer zijn geworden binnen 2 jaar. Voor 2022 is de inflatie al 56% en er zijn nog wat maanden te gaan.

Maanden waarin we nu al constateren dat de koers al boven de 30 SRD gaat voor 1 USD en de prijzen alleen maar verder zullen blijven stijgen. In principe is onze huidige looneis van 150% dus allang achterhaald.‘’

De VRM hoopt met deze adequate onderbouwing, duidelijk te maken dat een loonsverhoging van 150 procent, verre van onrealistisch is. ‘’Het is nu aan de regering c.q. het ministerie van Defensie, om met een eigen voorstel te komen, zodat de onderhandelingen kunnen beginnen. De positie van de militairen is zowel privé als professioneel zodanig verslechterd en uitgehold, dat er geen ruimte meer is voor vertragingstactieken‘’, aldus de verklaring.

 

More
articles