‘Regering treft maatregelen tegen illegale cambio’s’

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), heeft tegenover de lokale media verklaard, dat de stijging van de koers deels te maken heeft met de activiteiten van de  illegale cambio’s. Het ministerie is in onderhoud met het koersstabilisatieplatform, om de koers te evalueren. Het platform, bestaat namelijk uit diverse sectoren, die invloed kunnen uitoefenen op de koersontwikkeling. De koers is nu reeds boven de SRD 30, maar volgens en analyse is dit altijd de koers geweest waarmee gewerkt werd, slechts de noteringen waren lager.

Desondanks is er geen sprake van een relatieve koersstabiliteit, omdat de wisselkoers voor de dollar al richting de SRD 31 gaat. Volgens Ramdin is vraag en aanbod nog steeds het mechanisme dat de prijs van de koers bepaalt. Er is niet veel veranderd om een andere reden te vinden voor de koersontwikkeling. De vraag op de markt was niet meer, en er is niet minder aangeboden, dus zou volgens Ramdin, de koers ongeveer rond de SRD 30, moeten blijven.

“Via de zogenaamde illegale cambio’s, die niet beschikken over een vergunning wordt de koers gestuurd. Hierdoor zullen er maatregelen worden genomen. Er zijn ook teveel Surinaamse dollars in omloop, en hoe meer Surinaamse dollars in omloop zijn, hoe meer druk er ontstaat op de USD en Euro koers, omdat men de SRD besteedt om om te wisselen. De vraag is daarom enorm, maar het aanbod is weinig” aldus Ramdin.

Door de loonsverhogingen en toelagen, is er behoorlijk veel SRD op de markt beland en is er een beperkte hoeveelheid aan valuta. De druk op de koers ontstaat ook, omdat onze verdiencapaciteit niet al te hoog is. Ramdin verklaarde, dat er bepaalde vigerende regels bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zijn, die mogelijk aanleiding kunnen geven, om gedeeltelijk die koers omhoog te stuwen. Volgens hem wisselen bedrijven ook op de illegale markt en storten vervolgens het geld bij de lokale banken, waardoor er een situatie ontstaat, waarbij personen niet volgens de formele transactie procedures hun geld wisselen. “Wij hebben geen normale economie, waar vraag en aanbod alles bepaalt. Er spelen hier verschillende randfactoren een rol. Aan interventies en verschillende mogelijkheden wordt er nu gewerkt. Door de overheid wordt aan de oliemaatschappijen de ruimte geboden niet op de markt te komen, omdat zij een enorme vraag hebben naar USD. Er is enorm veel werk te verrichten om de rust op de valutamarkt te behouden”, aldus Ramdin.

 

More
articles