‘Nationale veiligheid gegarandeerd, slechts enkelen participeren in acties’

De regering heeft gisteren inzake de huidige gebeurtenissen een persconferentie gehouden. Daarbij heeft ze de veiligheid en orde in het land gegarandeerd. Defensie minister Krishna Mathoera en Kenneth Amoksi, de minister van Justitie en Politie, verklaarden dat slechts enkele politieagenten en militairen hebben deelgenomen aan de acties van de Surinaamse Politiebond (SPB) en de Vereniging Rechtspositie Militairen (VRM). Het overgrote deel van het KPS is volgens Amoksi, normaal aan het werk verschenen. Ook Mathoera deelde mee, dat de groep actievoerende militairen uit bijkans 40 man bestond.

Albert Ramdin, minister van Buitenlandse Zaken, Mathoera en Amoksi vinden de acties van deze vakbonden onterecht. Volgens Ramdin worden wet en recht vertrapt en hij wilde daarom weten, welk doel bereikt wil worden met de acties. De bewindsman onderstreepte, dat de legerleiding een aantal keren overleg heeft gehad met de VRM, dus was er geen reden tot actie over te gaan. ‘’Wat beweegt de vakbonden om deze acties te voeren. Wat drijft hen om de gemeenschap in gevaar te brengen?‘’

Amoksi legde uit, dat de hoofdinspecteurs van politie Raoul Hellings en Sergio Gentle, conform de vigerende wettelijke procedures, zijn ontslagen. Hij benadrukte, dat er op geen enkel moment, sprake van rancune is geweest. Volgens Amoksi wordt hierbij de volledige transparantie betracht. De bewindsman zei ook, dat er een kort geding aanhangig is gemaakt tegen de SPB.

Inmiddels heeft de SPB zijn acties opgeschort. In het kort geding, is er nog geen vonnis gewezen, maar het zal volgens Amoksi nog volgen. Ook Mathoera deelde mee, dat er een kort geding wordt voorbereid tegen de VRM. Aan de kortgedingrechter zal volgens Mathoera gevraagd worden, te verbieden dat de VRM militairen oproept om actie te voeren. ‘’Het is militairen verboden te staken. Wet en regelgeving worden hierbij vertrapt‘’, aldus Mathoera.

More
articles