‘Invrijheidstelling ex-governor voedt cultuur van straffeloosheid’

Hoewel de ondernemingsrechtbank Brussel in oktober heeft beslist, dat het Belgische bedrijf Clairfield ruim euro 2.5 miljoen terug moet betalen aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is de ex-governor, Robert van Trikt, die meerdere malen is genoemd in het vonnis afgelopen week, voorlopig in vrijheid gesteld. “De invrijheidstelling van de ex-governor op een moment dat diens veroordeling overeind staat en meer strafbare feiten internationaal bewezen worden, die duiden op grootschalige corruptie, is een zorgelijke ontwikkeling. De geschokte rechtsorde heeft bij lange na geen herstel ondervonden. Dit voedt de cultuur van straffeloosheid, de perceptie van klassejustitie en doet afbreuk aan de ernst waarmee anti-corruptie gehandhaafd zou moeten worden”, dit zegt advocaat Antoon Karg naar aanleiding van de invrijheidstelling van de gewezen governor

Topman van Clairfield, Hans Buysse

.Overeenkomsten

Het ging in deze zaak bij de Belgische rechtbank om de contracten die waren getekend door de toenmalige governor van de CBvS, Robert van Trikt, en de topman van Clairfield, Hans Buysse. Clairfield stuurde zeven facturen naar de CBvS, waarvan zes werden betaald. Omdat de Centrale Bank de verdere betaling weigerde, stapte Clairfield naar de rechter in België. Het bedrijf Clairfield Belgium had in eerste instantie de zaak aanhangig gemaakt tegen de CBvS voor betaling van de nog openstaande rekening van euro 320.000 en diende ook een claim van euro 1.2 miljoen in voor onrechtmatig beëindigen van vijf contracten. Het gaat in deze om de overeenkomsten Prodigy 1, Prodigy 2, Prodigy 3, Prodigy 5 en Lagarde 1 tussen partijen. De Centrale Bank heeft echter ook een tegenvordering ingediend, waarbij de geldige grondslag van de overeenkomsten werd betwist. De overeenkomsten tussen Clairfield en de CBvS missen volgens de Belgische rechtbank, een geldige grondslag. De rechtbank verklaarde vervolgens de vordering van Clairfield als ongegrond en de tegenvordering van de CBvS als gegrond. Dit vonnis van de Belgische rechtbank is bij voorraad uitvoerbaar, waardoor Clairfield een bedrag van ruim euro 2.5 miljoen moet betalen aan de CBvS.

Orion en Clairfield

In het Belgisch vonnis staan enkele feitelijkheden vastgelegd voorafgaand aan de benoeming van Robert-Gray van Trikt op 5 maart 2019 tot president van de CBvS.

Tot aan zijn benoeming tot president van de CBvS, was hij beherend vennoot van de Surinaamse vennootschap Orion Assurance & Advisory N.V., waarvan hij tot op heden nog steeds aandeelhouder is. Orion is verbonden met Orion Capital Investments N.V., waarvan Van Trikt eveneens aandeelhouder is. Orion werd bestuurd door Ashween Angnoe. Nog voor zijn benoeming tot president van de CBvS, zouden Van Trikt en Clairfield samen met de gewezen minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, reeds gesprekken hebben gevoerd over een plan van de CBvS om belangrijke activa in Suriname in een nationale investeringsmaatschappij onder te brengen, met het oog op een centraal beheer, wat de financiële positie van Suriname op de internationale kapitaalmarkten moest verbeteren. Clairfield en Van Trikt kenden elkaar reeds van een ander project, namelijk Project Strength, dat Clairfield en Orion samen voor de Hakrinbank in Suriname uitvoerden. Buysse, Van Trikt en Angnoe blijken verder op 18 september 2018 ook een Belgische vzw Limebridge te hebben opgericht, met als doel onder meer het uitvoeren van projecten in (voornamelijk) Suriname ten bate van de IokaIe bevoIking.

More
articles