Amoksi: ‘Geen sprake van rancune bij ontslag hoofdinspecteurs’

Kenneth Amoksi, minister van Justitie en Politie, heeft gisteren voor aanvang van de Raad van Ministers vergadering tegenover de pers verklaard, dat er geen sprake van rancune is geweest bij het ontslag van de twee hoofdinspecteurs van politie Sergio Gentle en Raoul Hellings. Amoksi legde uit, dat in de ontslagresolutie van het tweetal is opgenomen, welke opties voor hen mogelijk waren.

De bewindsman verduidelijkte, dat het ontslag van de twee politiefunctionarissen geen vakbondsaangelegenheid is. De Surinaamse Politiebond (SPB) is sinds maandag tot actie overgegaan en eist dat het ontslag van het tweetal wordt teruggedraaid. De SPB vindt het ontslag van de politiefunctionarissen onrechtmatig en dat er sprake is van rancune. Amoksi ontkende dit met klem en stelde dat de wettelijke procedure gevolgd is. De bewindsman onderstreepte, dat de twee politiefunctionarissen ook een tuchtstraf opgelegd hebben gekregen. Amoksi legde uit, dat het besluit voortvloeit uit het Politiehandvest.

‘’Dat die mogelijkheid biedt en ook andere regelingen. Er is gemotiveerd en een besluit genomen ten aanzien van het ontslag. In het geval van meneer Hellings, is er ook nog een andere zaak bij opgebracht. Dat betreft een case, waarbij een verdachte of arrestant uit een cellenhuis werd meegenomen door meneer Hellings‘’, aldus Amoksi. Hij legde ook de nadruk op de verantwoordelijkheid bij het politieambt en internationale regelingen. Dit houdt in, dat gewapende machten onder bepaalde omstandigheden, niet mogen deelnemen aan acties of zelfs tot acties mogen oproepen en die organiseren.

Ofschoon de acties nog geen dreiging vormen voor de nationale veiligheid, zegt Amoksi, dat er een beroep is gedaan op het Nationaal Leger (NL) om te ondersteunen. Er is volgens Amoksi een onderhoud geweest tussen de vicepresident Ronny Brunswijk en de SPB. Brunswijk verklaarde daarbij, dat de acties opgeschort moesten worden.

More
articles