Guyana’s bossen bieden enorme ruimte voor ontwikkeling oliebronnen

De bossen van Guyana, die zich uitstrekken over 18 miljoen hectare, absorberen jaarlijks 154 miljoen ton koolstofdioxide (CO2) uit de atmosfeer. Dit is ongeveer dezelfde jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken met een gecombineerde bevolking van 27 miljoen mensen. ‘’Dit betekent dat de bossen van Guyana enorme ruimte bieden voor de ontwikkeling van al zijn oliebronnen, terwijl de netto koolstofputgegevens behouden blijven’’, zegt vicepresident, Bharrat Jagdeo. Tijdens een persconferentie vorige week, gaf Jagdeo inzicht in de emissies die naar schatting worden geproduceerd door elk drijvend productie-, opslag- en losschip (FPSO) dat wordt ingezet in het door ExxonMobil bediende Stabroek-blok.

Hij zei dat elk naar schatting ongeveer 1,8 miljoen ton koolstof per jaar uitstoot. Zelfs als Guyana 30 FPSO’s heeft die offshore opereren, komt dat neer op een gecombineerde 54 miljoen ton koolstof die jaarlijks wordt uitgestoten. Dit betekent ook dat er nog een aanzienlijk absorptievermogen over is. Voorlopig hebben ExxonMobil en partners 11 miljard vaten olie-equivalente middelen ontgrendeld in het Stabroek-blok. Het bedrijf heeft gezegd dat het 10 FPSO’s nodig heeft om de ontdekte olie te produceren. Jagdeo zei duidelijk dat de rol van de bossen van Guyana op het internationale toneel erkend moet worden. Hij zei dat deze kwestie ongetwijfeld ter sprake zal komen tijdens de vertegenwoordiging van Guyana op COP27.

De vicepresident herinnerde ook aan het harde werk dat de voltooiing van de Low Carbon Development Strategy (LCDS) mogelijk maakte, die de visie van de natie op het behoud en de monetarisering van haar bosdiensten schetst.

More
articles