President Chandrikapersad Santokhi zal op maandag 7 en dinsdag 8 november als staatshoofd van Suriname en als Caricom-voorzitter, deelnemen aan de 27ste Klimaatconferentie (COP27). President Santokhi zal op COP27, zowel het nationaal als het regionaal standpunt betreffende klimaatverandering en -financiering bekendmaken. Het staatshoofd is op zaterdag 5 november aan het hoofd van een delegatie vertrokken naar Egypte waar COP27 van 6-18 november plaatsvindt in de stad Sharm el-Sheikh. Deelname van Suriname en de Caribische regio aan deze conferentie is volgens president Santokhi belangrijk, vanwege het regionaal standpunt inzake schadevergoeding voor schade en verlies als gevolg van klimaatverandering. Volgens het staatshoofd is er tot nu toe geld gereserveerd voor wat betreft het terugdringen van klimaatverandering en adaptatiemaatregelen. Echter zijn er geen financiën gereserveerd voor de vergoeding van schade. “Het is nu tijd dat loss and damage opgenomen worden in het besluit tijdens COP27 en dat is belangrijk voor de regio”, aldus president Santokhi enkele momenten voor vertrek. Suriname zal op COP27 standpunten innemen en in dialoog gaan met landen die in dezelfde positie verkeren. Ook zal er dialoog zijn met ontwikkelde landen en instituten, zodat de agenda van het land en die van regio opgenomen worden in de wereldagenda.
President Santokhi noemt de deelname van Suriname aan COP27 belangrijk, mede vanwege het feit dat het land een van de drie carbon-negatieve landen in de wereld is. Deze status moet met nationale inspanningen en ondersteuning van de rest van de wereld behouden worden. Wil Suriname die steun hebben, dan moet het land ook op COP27 aanwezig zijn om zijn stem te laten horen. Op de conferentie kan gepleit worden voor financiële middelen om de lage kustlijn te beschermen tegen de stijgende zeespiegel en het tegengaan van verzilting van bodem. Dit laatst leidt namelijk tot verlies van agrarisch land. President Santokhi legt verder uit dat het ook belangrijk is om ondersteuning te vragen ter behoud van het Amazonebos. Daarnaast zal hij ook de schade aanhalen die het Surinaamse achterland ondervindt vanwege overstromingen als gevolg van zware regenval. “De wereld moet helpen om de loss and damage schadeloosstelling te geven”, stelt het staatshoofd.
Hoewel Suriname niet de veroorzaker is van klimaatverandering en de gevolgen daarvan, wil het land het probleem wel helpen oplossen. President Santokhi zegt dat Suriname reeds oplossingen biedt door zuurstof aan de wereld te verschaffen en duurzaam bosbeleid te voeren. Echter zal ook de wereld maatregelen moeten treffen, in die zin dat zowel uitstoot als schade voor kleine landen minder wordt. “Daarom moeten wij niet alleen binnen de regio een gezamenlijk standpunt innemen, maar ook met alle andere landen die in een soortgelijke situatie verkeren bundelen en een stem vormen om ervoor zorgen dat onze belangen op COP27 goed behartigd worden.”
Het staatshoofd zal daarom benadrukken dat indien de situatie onveranderd blijft, grote delen van Suriname onder water zullen komen te liggen en dat het bos dat de wereld zuurstof verschaft, grote schade zal oplopen. President Santokhi is van mening dat de wereld Suriname en andere landen moet ondersteunen, zodat zij hun status van High Forest, Low Deforestation (HFLD) countries behouden. De regering zal ook beleid ontwikkelen voor het uitfaseren van de kap van rondhout en het gebruik van kwik. “Dus we treffen nationaal al maatregelen. Internationaal moeten wij ook die steun, het kapitaal en toegang krijgen tot de gereserveerde 100 miljard voor adaptatie.” De president pleit voor een rechtvaardig deel ter compensatie van de schade als gevolg van klimaatverandering.