Recordwinsten oliemaatschappijen vanwege oorlog tussen Rusland en Oekraïne

Hoewel het verheugd was om in het derde kwartaal van 2022 een recordwinst van 6,6 miljard dollar te behalen, heeft het Franse multinationale conglomeraat TotalEnergies zijn bezorgdheid geuit over de omstandigheden die hebben geleid tot zijn grote betaaldag. De Chief Financial Officer, Jean-Pierre Sbraire, merkte onlangs op dat de oorlog in Oekraïne heeft geleid tot een versterking van de balans van het bedrijf en tot zijn vermogen om meer fiscale voordelen te delen met werknemers en aandeelhouders.

Hoe het ook zij, de CFO zei dat men niet kan voorbijgaan aan het feit, dat de omgeving van het derde kwartaal werd gekenmerkt door een zeer hoge volatiliteit als gevolg van het conflict. Sbraire zei dat de verlaging van twee miljoen vaten die de OPEC in oktober heeft aangekondigd en deze maand van kracht wordt, ook een signaal is van de interesse van de groep om de touwtjes in handen te houden. Hij zinspeelde op de gevolgen van een dergelijk besluit en verklaarde dat het de economische groei in de wereld zou kunnen schaden.

De Russische invasie van Oekraïne heeft de olieprijzen op een hoog niveau gehouden, waardoor oliemaatschappijen flink hebben kunnen profiteren van de opgelopen aanbodschokken. Zo behaalde ExxonMobil Corporation in het derde kwartaal een record van 19,7 miljard dollar, terwijl zijn concurrenten Hess Corporation en CNOOC Limited respectievelijk 515 miljoen dollar en 5,1 miljard dollar binnenhaalden. Deze trend zal zich naar verwachting in het vierde kwartaal voortzetten met de productieverlaging van de OPEC.

In de tussentijd zijn organisaties zoals de Wereldbank gedwongen hun vooruitzichten voor wereldwijde groei bij te stellen, waarbij ze stellen dat de aanhoudende oorlog in Oekraïne de vooruitzichten op een economisch herstel na de pandemie heeft verkleind. Het zei dat dit vooral het geval is voor opkomende en zich ontwikkelende economieën in de regio Europa en Centraal-Azië.

In haar economische update van oktober, zei de instelling dat de economische activiteit volgend jaar voor die regio diep onder druk zal blijven staan, met een verwachte minimale groei van 0,3% in 2023, aangezien de schokken in de energieprijzen aanhouden.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de oorlog ook veroordeeld en verklaart, dat de oorlog ‘’catastrofale verstoringen in handel en voedsel heeft veroorzaakt’’. Het zei dat hoge inflatie nu een duidelijk en aanwezig gevaar zal zijn voor veel landen.

More
articles