Hakrinbank-medewerkers ontevreden over beleidsvoering en benoemingen

Leden van de Hakrinbank Werknemers Organisatie (HWO), zijn sinds donderdag in staking. De redactie verneemt van verschillende medewerkers dat deze staking te maken heeft met een aantal zaken die volgens hen, niet goed lopen binnen de bank. Enkele medewerkers van de Hakrinbank (HKB) zeggen het volgende: “Er heerst al geruime tijd een behoorlijke chaos binnen de organisatie. We moesten vanaf januari onze prestatiebonus ontvangen, maar vanwege een rommelige HR-afdeling is die helaas tot nu toe uitgebleven. Daarnaast is er een hoog verloop van medewerkers geconstateerd binnen de Hakrinbank (HKB), want het is ons opgevallen, dat heel veel vrouwen hun ontslag hebben ingediend na alles wat er is gebeurd met betrekking tot het onderzoek van seksueel molest op de werkvloer. Vrouwen voelen zich niet meer veilig binnen de bank en ook niet beschermd. Er is rancune geconstateerd bij de vrouwen die de gezamenlijke brief aan de procureur-generaal met de vrouwenorganisaties hebben getekend. Wat er dan bij is gekomen, is dat er hele vreemde dingen gebeuren binnen de Hakrinbank in het kader van benoemingen in hoge posities. Wij hebben binnen de bank een enorme scheefgroei opgemerkt van mensen op hoge posities die het profiel niet bezitten, noch de opleiding en niet eens de benodigde werkervaring, maar zij krijgen ineens hoge posities, omdat zij worden gezien als loyalisten van de directie.”

Beoordelingssysteem

De werknemers geven aan, zeer ontevreden te zijn over de beleidsvoering van de directie.   Sinds donderdag zijn leden van de HWO naar huis gegaan, omdat was beloofd dat er een nieuw beoordelingssysteem zou worden geïmplementeerd en daaraan gekoppeld een prestatiebeloning. “Nu merkt de leiding van de HKB dat dit systeem niet gaat werken zoals zij hadden gedacht en nu willen ze terug naar het oude systeem, maar dat kan niet, want de werknemers zijn beoordeeld op basis van het nieuw systeem. De bond had afgelopen woensdag een afspraak met de directie tegen 14.00 uur, maar werd op het laatste moment geïnformeerd dat zij niet op de agenda voorkwam. Dit was voldoende reden voor de bond om een actie aan te kondigen”, aldus een lid van de HWO.

Fraude

Wat momenteel ook speelt binnen de HKB, is dat er medewerkers zijn thuis gezet vanwege de fraude die onlangs is geconstateerd. “In deze groep mensen zijn een aantal die niets te maken hebben met de fraude, maar indirect werden zij gekoppeld aan de hoofddader. Deze collega’s waren zich van geen kwaad bewust en die zijn nu ook thuis gezet met de mededeling, dat de zaak onderzocht wordt. Inmiddels zijn deze medewerkers al twee maanden thuis en zij weten niet wat er met ze gaat gebeuren”, aldus een medewerker tegenover de krant. Deze kwestie heeft betrekking op een medewerkster van de HKB, Sharon Z., die een grootschalige fraude heeft gepleegd voor een bedrag van ruim SRD 18 miljoen. Ruim twee jaar heeft Sharon Z. deze frauduleuze transacties bewerkstelligd. Er zijn vermoedens dat er meerdere medewerkers betrokken waren bij de fraude. Het onderzoek in deze zaak is nog gaande.

Frustraties

Verder vertelde medewerkers aan de krant, dat bij een filiaal van de HKB momenteel zware ontevredenheid heerst, omdat een branch manager de hele zaak frustreert. “De branch manager was voor haar benoeming twee jaar terug niet goed bevonden en is eigenlijk niet door de selectie gegaan, maar werd toch benoemd door de directie van de HKB. Nu heerst er een zodanige situatie binnen het voormelde filiaal, waarbij documentaties/stukken kwijtraken, collega’s melden zich ziek of dienen hun ontslag in, waardoor het werk niet optimaal kan worden gedaan vanwege onderbezetting. De medewerkers van het filiaal zijn gewoonweg niet gemotiveerd om te werken onder de huidige leiding van de branch manager”, zegt een HKB- medewerker.

Naar wij vernemen is het personeel van de HKB het beleid van de huidige directie beu. “Tot op heden heeft de HKB geen voltallige Raad van Commissarissen (RvC) en daardoor worden er beslissingen genomen door de directie die niet in lijn zijn met de Bankwet.” Het personeel zegt aan de krant, dat indien nodig, het andere stappen zal ondernemen als er geen wijziging komt in het beleid. ‘’Want als het zo doorgaat, dan gaat de bank kapot, omdat er alleen wordt gekeken naar het eigen belang van de directie en niet meer naar een gezonde organisatiestructuur’’, zegt een medewerker.

More
articles