De politieke partij DA’91 heeft gisteren een brief overhandigd aan de voorzitter van De Nationale Assemblee, Marinus Bee. In het schrijven wordt een dringend beroep gedaan op het parlement, om de aanpassing van de kiesregeling evenals het kiesstelsel prioriteit te geven op de agenda. In het schrijven herhaalt de partij, haar oproep ter opheffing van het pre-electorale combinatieverbod en de financiële drempel.
DA’91 wil van het parlement weten, wat de te nemen stappen zijn in de tenuitvoerlegging van het oordeel van het Constitutioneel Hof met betrekking tot de kiesregeling.
Bee verzekerde DA’91, dat het parlement heel serieus met deze kwestie omgaat en zijn verantwoordelijkheid niet zal verzaken. Indien noodzakelijk zal de De Nationale Assemblee (DNA) volgens Bee, gebruik maken van haar recht van initiatief.
De parlementsvoorzitter is net als DA’91 van mening, dat het in het belang van de democratie is dat er zo snel mogelijk helderheid en transparantie komt in de voorgenomen en af te leggen weg in het noodzakelijk proces voor de kiesregeling en verkiezingen.
Verder wenst de partij in overleg te treden indien nodig, aangezien de huidige kiesregeling volgens hen, niet meer gehanteerd kan worden.
Het schrijven luidt als volgt: ‘’Zoals u bekend, oordeelde het Constitutioneel Hof op 05 augustus j.l. enige artikelen in de kiesregeling, artikel 9 en artikel 24, onverbindend. De consequentie is dat de huidige kiesregeling niet meer gehanteerd kan worden. Ons hoogste college van staat, moet de waarborg zijn voor naleving van de Grondwet in letter en geest, evenals internationale geratificeerde verdragen. In het kader daarvan, verwachten wij en de totale samenleving dat de nu onontkoombare aanpassing c.q. vervanging van de bestaande kiesregeling evenals de wijziging van het kiesstelsel prioriteit geniet op uw agenda. Teneinde in de belangrijke en noodzakelijk af te leggen weg naar een rechtvaardig kiesstelsel de kwalitatieve bijdrage die wij reeds 31 jaar leveren aan de totstandkoming van deze belangrijke mijlpaal zo goed mogelijk te leveren, gaan wij graag in gesprek met u.’ DA’91 wijst erop, dat de samenleving een volksvertegenwoordiging verdient die zich aan het gegeven woord houdt en altijd handelt in het belang van de totale samenleving en de democratie. In dat kader herinnert de partij eraan, dat de coalitiepartners in de regering het Regeerakkoord 2020-2025 hebben ondertekend met daarin een prioriteitenlijst met op nummer 20: ‘Instelling commissie evaluatie en, indien noodzakelijk, herziening van de Grondwet en het kiesstelsel. Het eindproduct zal in een referendum aan het Surinaamse Volk worden voorgelegd’. De partij heeft in eerdere verklaringen steeds aangegeven, voorstander te zijn van een referendum.