Verwachte versoepeling van rentebeleid Fed zorgt voor prijsstijging edelmetalen

Edelmetalen, waaronder goud en zilver, herstellen zich te midden van groeiende verwachtingen dat de Federal Reserve (Fed) haar agressieve beleid van renteverhogingen zal versoepelen. Dit heeft de druk op goud en zilver verlicht met de verwachting dat november de laatste forse renteverhoging van de Centrale Bank kan zijn, waarbij voorzitter Jerome Powell de komende maanden waarschijnlijk een conservatievere agenda zal nastreven.

Goud is nu 2,23 procent gestegen voor de week en handelt momenteel op USD 1.672 per ounce. Dit is ver onder de piek van dit voorjaar, toen de prijzen in maart stegen tot USD 2.034 per ounce na de Russische invasie van Oekraïne – maar ligt ruim boven het dieptepunt van vorige maand van USD 1.627 per ounce. De prijzen zijn omhoog gestuwd door de krachtige vraag in Azië, die een daling onder de drempel van USD 1.600 heeft voorkomen. Nu de inflatie aan het afnemen is, is er hoop dat beleggers het edelmetaal actief zullen herwaarderen, maar eventuele stijgingen zullen waarschijnlijk worden beperkt door de huidige economische omstandigheden.

Rupert Rowling, marktanalist bij Kinesis Money, beschreef de winst van goud als “stabiel in plaats van spectaculair”, en dat prijsbewegingen voornamelijk gebaseerd waren op “sentiment” in plaats van materiële veranderingen in de markt. Hij zei: “Gezien het gebrek aan rendement van goud, maakt de omgeving van stijgende rentes andere rente-betalende activa aantrekkelijker en biedt het een stevig plafond voor hoe hoog goud kan stijgen.”

Ondertussen nadert zilver USD 20 per ounce op USD 19,66 – het hoogste niveau sinds begin oktober. Terwijl beleggers nog steeds in conflict zijn over goud, betoogde Rowling dat de versoepeling van de rente “voldoende verlichting heeft geboden voor de prijs om het grootste deel van het terrein dat hij in oktober had verloren”, te herstellen. Over toekomstige prijsbewegingen, zei hij: “Het zal interessant zijn om de prijsreactie van zilver te zien als en wanneer het USD 20 per ounce overschrijdt, aangezien het fundamentele beeld wijst op metaal waar een sterke vraag naar is, de prijs er niet in geslaagd is hieraan te voldoen en in plaats daarvan wordt er een hardnekkige weerstand gevonden tussen USD 20 en USD 21 per ounce vanwege de rentevooruitzichten van de Fed.”

More
articles