‘Ziekenhuizen moeten zonder overheidssteun hun diensten kunnen aanbieden’

Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van Volksgezondheid, heeft onlangs verklaard, dat het ministerie van Volksgezondheid doende is modaliteiten uit te werken voor het transformatieproces van de vier overheidsziekenhuizen. “Dit zal uiteindelijk tot gevolg moeten hebben dat de ziekenhuizen zonder steun van de overheid, hun dienstverlening kunnen aanbieden aan de gemeenschap. Het vormt één van de beleidspunten die zijn opgenomen in het herstelplan”, aldus Sukul.  Hij vertelde dat elk ziekenhuis ervoor moet kunnen zorgen, dat het zonder hulp van buiten, zich kan bedruipen. Ziekenhuizen moeten volgens Sukul, kunnen overleven met de inkomsten die ze innen, zodat de uitgaven gedekt worden. “Dus als dat zo is, dan moet er gekeken worden naar hoe het ziekenhuis inkomsten kan vergaren. Wat is de prijs die daar tegenover staat? Wie zal betalen? Welk deel zal de particuliere sector betalen en welk deel betaalt de overheid.”

Sukul stelde dat er momenteel met verschillende belanghebbenden gesproken wordt over dit traject. Feit is wel dat het ministerie van Volksgezondheid bij de uitvoering zal moeten nagaan, welk model bij Suriname en zijn bevolking past. “Aan de hand daarvan, krijgen we dan een gesloten systeem, waarbij de ziekenhuizen dan niet steeds op de stoep van de ministeries Financiën of Volksgezondheid komen staan om geld te vragen, omdat ze bijvoorbeeld verbruiksmiddelen moeten kopen, medicijnen moeten kopen of personeel moeten betalen.”

Volgens Sukul zal dat systeem heel goed in kaart gebracht moeten worden. Sukul stelde dat er met experts uit het buitenland is gesproken, en ook enkele weken geleden experts van de University of West Indies geadviseerd hebben te kijken wat voor Suriname beter zou kunnen werken.

More
articles