Newmont Suriname heeft kortgeleden in het kader van de Media Engagement week, diverse media uitgenodigd voor een toelichting over het reilen en zeilen binnen het bedrijf. De media is namelijk één van de criticial stakeholders en kreeg de gelegenheid de werkcultuur in de mijn met eigen ogen te aanschouwen. Shirley Sowma-Sumter, Senior. Director External Relations Newmont, vindt het van belang om samen met de stakeholder te werken aan verbetering van hun reputatie. Voornamelijk alle activiteiten die plaatsvinden binnen de bedrijfsvoering, maar ook problemen waarmee het bedrijf geconfronteerd raakt. Het was weer eens een bijzonder moment om de media na bijkans twee jaar te mogen ontvangen en in te lichten, hoe zaken in en rondom Newmont Suriname eraan toegaan. Het bedrijf hanteert 5 waarden, waaronder duurzaamheid, gelijkwaardige behandeling van personeel en het op een verantwoordelijke manier omgaan met het milieu.
De grootste mijn op het Newmont complex is de merian pit 2 die wel 200 meters diep is. Het is de bedoeling dat het bedrijf iets dieper zal graven naar goud en de merian pit 2 kan zo zo een 400-430 meters diep worden. Newmont Suriname produceert ruim 12.000 kg goud per jaar. Voor 1 gram goud moet er ongeveer een ton erts verwerkt worden. Er wordt 12 miljoen ton erts per jaar verwerkt. Volgens Wilfred Visser, CEO van Newmont Suriname, worden er los van goud in de bodem geen andere mineralen gevonden, waaraan het bedrijf en de staat Suriname aan kan verdienen. Newmont begon in 2016 met mijnen en er kan tussen de 12 en 14 jaren gemijnd worden op de concessie. Visser zei dat indien er door wordt geïnvesteerd, Newmont zal nagaan of er een goede goudprijs is en of de operationele kosten redelijk gangbaar zijn, dit zal uiteindelijk bepalen of de multinational na 2030 nog op de Surinaamse bodem haar operaties zal vervolgen. “Daarom wordt er continu geanalyseerd waar er eventueel nog goud ligt. Om sneller het erts naar boven te krijgen en het verwerken tot goud soepeler te laten geschieden is er namelijk geld nodig om te investeren in zwaar materieel. Wordt er niet verder geïnvesteerd dan stoppen we in 2029 met het mijnen. Als de goudprijs omhoog gaat is dat geweldig. Omlaag is dat een probleem, want dan kunnen we niet winstgevend werken.”, aldus Visser.
Newmont produceert in Afrika, Australië, Zuid- en Noord-Amerika, gemiddeld 8 miljoen troy ounces goud per jaar en dat is afgerond 240.000 kg. In Suriname is de kleinste concessie, die tot nu toe gemiddeld 12.000 kg per jaar produceert. En de grootste ligt in West- Australië. In het Paamaka gebied zijn er namelijk 4 mijnen die operationeel zijn. De grootste is de Merian pit 2, de andere putten zijn Maraba en Merian 1. De Koepari pit is nu in ontwikkeling. Het mijnen zal niet voor altijd duren; vroeg of laat houdt het allemaal op.”