CBvS krijgt euro 2.5 miljoen terug van Belgisch adviesbureau Clairfield

De ondernemingsrechtbank Brussel heeft gisteren beslist, dat het Belgische bedrijf Clairfield ruim euro 2.5 miljoen terug moet betalen aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Het ging in deze zaak om de contracten die waren getekend door de toenmalige governor van de CBvS, Robert van Trikt, en de topman van Clairfield, Hans Buysse. Clairfield stuurde zeven facturen naar de CBvS, waarvan zes werden betaald. Omdat de Centrale Bank de verdere betaling weigerde, stapte Clairfield naar de rechter in België. Het bedrijf Clairfield Belgium had in eerste instantie de zaak aanhangig gemaakt tegen de CBvS voor betaling van nog de openstaande rekening van euro 320.000 en diende ook een claim van euro 1.2 miljoen in voor onrechtmatig beëindigen van vijf contracten. Het gaat in deze om de overeenkomsten Prodigy 1, Prodigy 2, Prodigy 3, Prodigy 5 en Lagarde 1 tussen partijen. De Centrale Bank heeft echter ook een tegenvordering ingediend, waarbij de geldige grondslag van de overeenkomsten werd betwist. De overeenkomsten tussen Clairfield en de CBvS missen volgens de Belgische rechtbank, een geldige grondslag. De rechtbank verklaarde vervolgens de vordering van Clairfield als ongegrond en de tegenvordering van de CBvS als gegrond. Dit vonnis van de Belgische rechtbank is bij voorraad uitvoerbaar, waardoor Clairfield een bedrag van ruim euro 2.5 miljoen moet betalen aan de CBvS.

Orion en Clairfield

In het Belgisch vonnis staan enkele feitelijkheden vastgelegd voorafgaand de benoeming van Robert-Gray van Trikt op 5 maart 2019 tot president van de CBvS.

Tot aan zijn benoeming tot president van de CBvS, was hij beherend vennoot van de Surinaamse vennootschap Orion Assurance & Advisory N.V., waarvan hij tot op heden nog steeds aandeelhouder is. Orion is verbonden met Orion Capital Investments N.V., waarvan Van Trikt eveneens aandeelhouder is. Orion werd bestuurd door Ashween Angnoe. Nog voor zijn benoeming tot president van de CBvS, zouden Van Trikt en Clairfield samen met de gewezen minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, reeds gesprekken hebben gevoerd over een plan van de CBvS om belangrijke activa in Suriname in een nationale investeringsmaatschappij onder te brengen, met het oog op een centraal beheer, wat de financiële positie van Suriname op de internationale kapitaalmarkten moest verbeteren. Clairfield en Van Trikt kenden elkaar reeds van een ander project, namelijk Project Strength, dat Clairfield en Orion samen voor de Hakrinbank in Suriname uitvoerden. Buysse, Van Trikt en Angnoe blijken verder op 18 september 2018 ook een Belgische vzw Limebridge te hebben opgericht, met als doel onder meer het uitvoeren van projecten in (voornamelijk) Suriname ten bate van de IokaIe bevoIking.

Anti-corruptiewet

De CBvS verwees naar de Anti-corruptiewet van Suriname op basis waarvan de overeenkomsten nietig zouden zijn. In dit verband werd ook verwezen naar de vonnissen van 31 januari 2022, waarin de heren van Tril‹t en Angnoe, specifiek voor wat betreft het aangaan van de vijf overeenkomsten met Clairfield, voor een inbreuk op artikel 13.1 van de Surinaamse Anti-corruptiewet werden veroordeeld; – artikel 13.4 van de Surinaamse Anti-corruptiewet, op grond waarvan overeenkomsten die in strijd met artikel 13.1 van de Surinaamse Anti- corruptiewet zijn gesloten, van rechtswege nietig zijn.

Artikel 13.1 van de Surinaamse anti-corruptiewet luidt als volgt: ‘Het is de publieke functionaris in de uitoefening van zijn functie verboden om handelingen te verrichten, te adviseren, en besluiten te nemen, waarbij door hem wordt gehandeld in strijd met de terzake geldende wettelijke voorschriften, voorwaarden of procedures, om voor zichzelf of een ander enig onrechtmatig voordeel te verkrijgen en/of waarbij aan de Staat of een staatsinstelling opzettelijk enig financieel nadeel wordt toegebracht of financieel nadelige voorwaarden worden bedongen.’

Het bepaalde in de eerste volzin betreft onder meer handelingen en besluiten met betrekking tot Van Trikt werd bij vonnis van 31 januari 2022 van het Kantongerecht Tweede Kanton strafrechtelijk veroordeeld voor een inbreuk op voormeld artikel en dit specifiek omwille van het aangaan van de vijf overeenkomsten met Clairfield.

More
articles