Vertraging FID Suriname vanwege strengere winstdelingsovereenkomst

Als het gaat om het beantwoorden van de vraag van een definitieve investeringsbeslissing over het door TotalEnergies geëxploiteerde Blok 58, heeft Suriname lang gewacht. En het land zal nog zeker een paar maanden moeten wachten, tot 2023, op de beslissing. Deze duidelijke schroom, volgens Arthur Deakin, analist van Americas Market Intelligence (AMI), weerspiegelt de “aarzeling” van Total om zich volledig aan het land te binden. Zijn mening kwam tot uiting in een recente column van OilNOW.

Deakin schreef dat Surinames strengere fiscale voorwaarden met betrekking tot zijn oliewinstdelingsovereenkomst – in vergelijking met zijn buren zoals Guyana – hebben bijgedragen aan deze onzekere vooruitzichten. ‘’Dit gaat ook gepaard met zijn meerjarige inflatie met dubbele cijfers, wanbetalingen en politiek patronaat”, voegde hij eraan toe. De algemeen directeur van TotalEnergies, Philippe Blanchard, vertelde dat het bedrijf wacht op de resultaten van de andere putten, toen hem werd gevraagd om een preciezere datum te geven. “We weten niet wat de toekomst zou zijn.

We bevinden ons in de exploratie- en beoordelingsfase met enkele risicovolle putten. Dus we wachten af’, zei Blanchard. “In het verleden hebben we slecht nieuws gehad: twee slechte putten terwijl we goede resultaten verwachtten. Dus het zou heel moeilijk zijn om dat nu te zeggen”, voegde hij eraan toe. Dit was in juli.

President Chandrikapersad Santokhi, had in juni 2021 gezegd dat er in 2022, een FID werd verwacht, met als doel de eerste olie in 2025. Ook dit is hoogst onwaarschijnlijk. Het laatste nieuws over de FID kwam van de Chief Executive van TotalEnergies, Patrick Pouyanne. In een Upstream Online-rapport van 6 oktober, schreef Pouyanne de vertragingen toe aan ‘’een gebrek aan vertrouwen in het begrijpen van de tot nu toe ontdekte reservoirs, veroorzaakt door een mismatch tussen wat seismische gegevens laten zien en de resultaten van de afbakeningsputten”. Met de vooruitgang van de olie- en gassector van zijn buurland Guyana, wacht Suriname met spanning op de FID, zodat het de vruchten kan gaan plukken van zijn offshore koolwaterstofbronnen.

Het is nu drie jaar geleden dat de eerste ontdekking werd gedaan in Blok 58 bij Maka Central-1; met vijf ontdekkingen tot nu toe. In Guyana was ExxonMobil slechts twee jaar na de eerste ontdekking in Liza 1 naar FID verhuisd, en twee jaar daarna volgde de olieproductie op de voet, met de opstart in december 2019.

Bron: Oilnow.gy

More
articles