Arbeiders Rosebel Goldmines wisten niets van verkoop

De arbeiders in dienst van de Rosebel Goldmines, hebben gisteren het werk massaal neergelegd. Dit nadat zij via de media hadden vernomen, dat het bedrijf voor 95 procent is verkocht aan een Chinese onderneming. Dit houdt volgens de arbeiders in, dat het gehele bedrijf is verkocht, gezien het resterend kleine deel de overheid toebehoort. Volgens de woordvoerder van de Rosebel Goldmines Werknemersorganisatie (RGWO), Otmar Biswane, heeft dit besluit kwaad bloed gezet bij de werknemers, gezien zij niet op de hoogte zijn gesteld van de verkoop. Hij zegt dat de plaatselijke leiding ter verantwoording is geroepen door het personeel, maar dat zij zelf de antwoorden niet heeft.

Het gaat om een totale lamlegging, omdat de vakbond hierin niet is gekend. “Ook weten wij als bond niet, hoe verder met de werknemers.

De wijze waarop de verkoop van het bedrijf is geschied, is niet menselijk. De arbeiders verwachten, dat wij als bond ze verdere informatie geven, maar die hebben we niet. We zijn niet gekend, wij weten ook niet, onder welke voorwaarden het bedrijf is verkocht en wat er verder zal gebeuren met de werknemers”, zegt de voorzitter in gesprek met een lokaal medium. Volgens de voorzitter is er ook veel onduidelijkheid met betrekking tot de verkoop.

Volgens Biswane hadden de bond en de directie een ontmoeting eerder dit jaar, waarbij aan de directie is gevraagd, wat er met het bedrijf gaat gebeuren. De bond kreeg hierop geen antwoord. “De vraag werd gesteld, omdat we al een signaal hadden ontvangen wat er zou gebeuren. Het antwoord dat we als bond kregen, was dat het een geheim betrof en dat ze deze zaken niet zomaar konden bespreken met de bond”, aldus Biswane.

More
articles