Ashween Angnoe, de zakenpartner van de ex-governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt is vandaag in vrijheid gesteld. Hij heeft 2/3e tijd van zijn straf uitgezeten en daarom heeft zijn advocaat Irvin Kanhai al reeds eerder het verzoek hiertoe ingediend. Vandaag, maandag 17 oktober, was het zover dat de raadsman en de ex-governor wederom voor de rechter moesten verschijnen in het kader van de Centrale Bank zaak in Hoger Beroep.
Angnoe, werd op 31 januari veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en een boete van SRD 150.000 subsidiair twaalf maanden hechtenis. Rechter Maytrie Kuldip Singh had op die zelfde dag de gewezen governor van de Centrale Bank van Suriname veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en een boete van SRD 500.000, subsidiair 16 maanden hechtenis. De rechter had beide mannen schuldig bevonden aan overtreding van de Anti-corruptiewet, verduistering, valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet Money Laundering. Het vonnis van 31 januari hield in dat het bedrijfspand van Orion verbeurd is verklaard evenals een in beslag genomen Range Rover SUV.
Hausil
In de Centrale Bank-zaak is Faranaaz Alibaks-Hausil, ex-directeur Legal, Compliance & International Affairs van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), onlangs op maandag 25 juli, voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Ze was op 31 januari door kantonrechter Maytrie Kuldipsingh, veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van SRD 100.000 te vervangen door tien maanden hechtenis. Hausil werd daardoor zes maanden later in vrijheid gesteld. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft haar op 14 juli 2020 aangehouden en in verzekering gesteld. De redactie van De West vernam toen, dat Hausil tegenstrijdige verklaringen had afgelegd bij de politie. Zij werd toen aangehouden in het kader van het onderzoek van het OM, waarbij ex-governor Van Trikt en de gewezen minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, ervan werden verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan overtreding van artikel 18 en 21 van de Bankwet en artikel 13 van de Anti-corruptiewet. Hoefdraad werd tijdens dit onderzoek van het OM ook ervan verdacht, zich schuldig te hebben gemaakt aan oplichting. Dit, naar aanleiding van het feit, dat Hoefdraad op 26 juni 2019 (8) acht panden (1e tranche) heeft verkocht aan de CBvS voor Euro 45,000,000.00 en op 20 september 2019 nog eens (9) negen panden (2e tranche) voor euro 60,000,000.00.