Olie-inkomsten helpen inflatie in Guyana verzachten

Na de goedkeuring van de wetgeving inzake het Natural Resource Fund (NRF), heeft de regering van Guyana toestemming gegeven voor een overdracht van USD 607,6 miljoen ter ondersteuning van de begroting voor 2022. De regering heeft gezegd dat de terugtrekking zou worden gebruikt om zwaar te investeren in kapitaaluitgaven en tegelijkertijd de kritieke behoeften van de kwetsbare bevolking te ondersteunen. De Guyanese regering merkte op dat de sterke olie-meevaller de autoriteiten daarom in staat stelt de levensstandaard van de burgers te verbeteren en de tarieven tijdelijk te verlagen of belastingen op bepaalde artikelen, waaronder gas en diesel, af te schaffen om de impact van de stijgende inflatie te verzachten.

IMF

Het commentaar dat werd opgenomen in de meest recente economische evaluatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), wees ook op andere manieren waarop de regering de olie-inkomsten heeft gebruikt om de druk waarmee de natie wordt geconfronteerd, te verlichten. Met de aanzienlijke stijging van de kunstmestprijzen, zeiden de autoriteiten dat ze boeren ondersteunen om tegen een meer betaalbare prijs toegang te krijgen tot meststoffen. De regering zei, dat ze vastbesloten is om het begrotingskader voor de middellange termijn te versterken, en dat ze in dat kader zal worden ondersteund door voorzichtige overdrachten van de NRF op de middellange tot langere termijn. Dergelijke acties, zo zei de regering, zullen het land in een nog duurzamere begrotingspositie brengen en het risico van macro-economische onevenwichtigheden verminderen.

Terwijl het IMF heeft gelobbyd om de oliefondsen te gebruiken voor de strategische afsluiting van het begrotingstekort, zei de regering dat dit enige tijd zal vergen. In feite zei de regering dat het langer zal duren dan de doelstelling voor 2025 die door IMF-medewerkers in het rapport wordt voorgesteld, gezien de aanzienlijke investeringen in zowel fysiek als menselijk kapitaal die nodig zijn om de ontwikkelingsdoelen van Guyana te ondersteunen. In de tussentijd zei de regering dat de meevaller in de olie de begrotingsbuffers zal vergroten en de vooruitzichten voor de overheidsschuld aanzienlijk zal verbeteren. Guyana vertoont momenteel een van de laagste schuld-tot-bbp-ratio’s in de regio, met alle externe schuldindicatoren onder de relevante kwetsbaarheidsdrempels, volgens de Debt Sustainability Analysis van het IMF.

More
articles